Turun AMK:n haamukatsastuksista sakkoja – opettaja katsasti autoja pelkkien papereiden ja valokuvien perusteella

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen ja rekisterimerkintärikokseen.

Turun ammattikorkeakoulu
Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun toimipiste
Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun toimipiste Heikki Rahkonen / Turku AMK

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut sakkoihin turkulaisen ammattikorkeakouluopettajan, joka katsasti autoja pelkkien papereiden ja valokuvien perusteella. Maksettavaa kertyi noin 1 300 euroa. Mies tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja rekisterimerkintärikoksesta.

Miehen itsensä mukaan maahantuotujen autojen rekisteröintikatsastuksissa on ollut kysymys ajoneuvojen pelkästä identifioinnista ja sen on voinut tehdä luotettavasti myös valokuvista. Viranomaisen mukaan ajoneuvojen joukossa oli kuitenkin myös autoja, joille olisi tullut tehdä tekninen tarkastus.

Virheellinen toiminta ajoittui pääosin vuosiin 2010–2017. "Haamukatsastettujen" autojen lukumäärä oli noin 150. Turun ammattikorkeakoulu on sittemmin lopettanut katsastustoiminnan.

Syyttäjä vaati miehelle ehdollista vankeutta ja sakkoja ensisijaisesti törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Oikeus kuitenkin antoi lievemmän tuomion.

Käräjäoikeus totesi, että autot olisi pitänyt tarkastaa paikan päällä, mutta katsoi, ettei mies tai autoja maahantuonut yritys hyötynyt tästä syyttäjän haamukatsastukseksi kutsumasta toiminnasta rahallisesti. Oikeus hylkäsi myös rikoshyödyn menettämistä koskevan vaatimuksen.

Asianomistajana jutussa oleva Turun ammattikorkeakoulu kertoo tiedotteessaan, että se arvioi tuomion vaikutuksia ja tekee ratkaisut tuomion tultua lainvoimaiseksi.

Juttu sai alkunsa, kun Iltalehti kertoi helmikuussa 2018 (siirryt toiseen palveluun), että maahantuotuja autoja oli merkitty AMK:ssa katsastetuiksi, vaikka ne eivät olleet siellä käyneet.

Lue lisää:

Turun AMK:n haamukatsastuksista vaaditaan vankeutta – Syyttäjä: työntekijä teki katsastuksia autoihin, joita ei ollut edes nähnyt

Turun ammattikorkeakoulun haamukatsastuksista nostettiin syyte – entistä vastuuhenkilöä epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä

Haamukatsastukset saivat Turun ammattikorkeakoulun luopumaan katsastustoiminnasta – "Omavalvonnassamme on tässä kohtaa ollut puutteita"