1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pääsykokeet

Haku ammattikorkeakouluihin mullistuu täysin – 5 tärkeää faktaa tänään käynnistyvistä pääsykokeista: matematiikan taitoja painotetaan

Koe tehdään omalla kannettavalla tietokoneella. Samalla kertaa voi hakea eri alojen koulutuksiin.

pääsykokeet
koululainen käyttää kannettavaa tietokonetta oppitunnilla
Ammattikorkeakoulun valintakoe on ensimmäistä kertaa digitaalinen ja yhteinen koko maassa.Anni Härkönen / Yle

Ammattikorkeakoulujen uudet valintakokeet alkavat tänään. Pääsykoe on ensimmäistä kertaa digitaalinen, ja samalla valtakunnallisella kokeella voi hakea eri koulutusohjelmiin. Listasimme viisi olennaista asiaa uudesta kokeesta.

1. Samalla kokeella voi hakea useampaan paikkaan ja kokeeseen voi osallistua missä tahansa ammattikorkeakoulussa

Hakija voi nyt yhdellä kokeella hakea opiskelemaan useammalle eri alalle. Esimerkiksi sairaanhoitajaksi ja insinööriksi voi nyt hakea samalla valintakokeella. Hakija suorittaa kokeessa ne osiot, jotka kuuluvat hänen hakukohteidensa vaatimuksiin.

Kaikille yhteisiä osioita valintakokeessa ovat päätöksentekotaidot sekä kieli- ja viestintätaidot. Lisäksi kokeessa mitataan alasta riippuen matemaattisia taitoja ja kykyä tunnistaa eettisiä tilanteita.

– Aiemmin käytössä oli kymmeniä, jopa satoja eri valintakokeita, ja hakeminen oli työlästä, sillä jokaiseen koulutusohjelmaan piti hakea erikseen, sanoo valintakokeen uudistamishankkeen projektipäällikkö Marko Borodavkin Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Uuden valintakokeen voi suorittaa millä tahansa koepaikkakunnalla eli esimerkiksi Joensuusta ei tarvitse matkustaa Helsinkiin valintakoetta varten, vaikka hakisi opiskelemaan pääkaupunkiseudulle.

2. Kokeisiin ei voi valmistautua ennakolta

Ammattikorkeakoulujen yhteisessä valintakokeessa ei ole pääsykoemateriaalia tai -kirjoja, jotka pitäisi lukea ennen koetta. Valintakokeesta on kerrottu etukäteen vain se, mitkä eri osiot koe sisältää.

– Korkeakoulut ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat sopineet, että pääsykokeita kehitetään tähän suuntaan. Tarkoitus on arvioida hakijan valmiuksia korkeakoulussa opiskeluun, ei eri alojen sisältöjen hallintaa, Borodavkin huomauttaa.

Pääsykoetehtävistä ei kerrota etukäteen juuri mitään. Vielä ei ole siis tiedossa, ovatko pääsykoekysymykset esimerkiksi monivalintatehtäviä vai avoimia kysymyksiä.

Syksyn yhteishaussa ammattikorkeakoulun uuteen valintakokeeseen on ilmoittautunut noin 25 000 hakijaa. Jaossa on noin 6 400 opiskelupaikkaa.

3. Valintakokeeseen täytyy ottaa mukaan oma kannettava tietokone

Uusi valintakoe tehdään koetilaisuudessa omalla tietokoneella. Hakijalla täytyy olla mukana oma kannettava tietokone, jolla voi liittyä langattomaan verkkoon ja jossa on käytössä joku yleisistä selainohjelmistoista. Koetta ei voi tehdä puhelimella tai tabletilla.

Puhelin on pidettävä suljettuna valintakoetilassa, eikä sinne saa tuoda verkkoyhteyksiä hyödyntäviä muita laitteita, kuten aktiivisuusrannekeita tai älykelloja. Myös langattomat hiiret ja näppäimistöt on kielletty.

Valintakokeet pidetään ammattikorkeakouluissa eri puolilla Suomea 29.10.–1.11., ja hakijan on tehtävä valintakoe siinä paikassa, johon hän on yhteishaussa ilmoittautunut. Aamupäivän kokeet alkavat kello 9 ja kokeesta saa poistua aikaisintaan kello 11.

4. Psykologisia testejä tai soveltuvuuskoetta ei ole

Uudessa valintakokeessa hakijoiden soveltuvuutta esimerkiksi sosiaali- ja terveysaloille ei testata haastatteluilla tai psykologisin testein.

Suunta on eri kuin toisen asteen opinnoissa. Aiemmin tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriö päätti palauttaa soveltuvuuskokeet sosiaali- ja terveysalan ammatilliseen koulutukseen.

Jatkossa siis lähihoitajakoulutukseen haetaan soveltuvuuskokeella, mutta sairaanhoitajaksi haluaville erillistä soveltuvuuskoetta ei ole.

– Ammattikorkeakoulujen valintakokeella on tarkoitus mitata opiskelijan soveltuvuutta korkeakouluopiskeluun yleensä, Borodavkin sanoo.

Lain mukaan sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden on oltava terveydeltään ja toimintakyvyltään kykeneviä opiskeluun liittyviin käytännön tehtäviin ja harjoitteluun.

5. Matematiikan merkitys valintakokeessa korostuu

Matematiikan taidot ovat uudessa valintakokeessa merkittävässä asemassa. Koe sisältää matematiikan osion kaikille hakijoille lukuun ottamatta humanistista- ja kasvatusalaa.

Matematiikan taitoja testataan siis paitsi insinööriksi haluavilta, myös esimerkiksi matkailu-, ravitsemus- ja kauneudenhoitoaloille hakevilta.

– Tutkimukset osoittavat, että matemaattiset taidot ennakoivat hyvin opintomenestystä. Matematiikkaa painotetaan myös todistusvalinnassa, joka otetaan käyttöön ensi keväänä, Marko Borodavkin kertoo.

Ensi keväästä alkaen osa ammattikorkeakoulujen opiskelijoista valitaan suoraan todistusten perusteella ja osa valintakokeen perusteella.

Mitä mieltä olet pääsykoeuudistuksesta? Osallistu keskusteluun klo 18:aan saakka.

Lue myös:

Ammattikorkeakoulut uudistivat pääsykokeensa – tänä syksynä sama koe avaa tien sairaanhoitajan tai insinöörin opintoihin

Katso, mihin koulutuksiin ammattikorkeakouluissa on vaikeinta päästä – Sanna Rauta sai unelmiensa opiskelupaikan ja kertoo nyt, millainen asenne häntä auttoi

Katso, mistä yliopistojen opiskelupaikoista kilpailtiin kovimmin – Maria Korpela pääsi ensiyrityksellä lääkikseen, vaikka todistuksessa ei ole laudatureja

Lue seuraavaksi