1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Hämeenlinnan lakkautuslista surettaa kaupunkilaisia

Hämeenlinnan suunnittelemat koulujen ja terveysasemien sulkemiset ovat herättäneet tyrmistystä. Hämeenlinnan alijäämän ennakoidaan olevan tänä vuonna 22 miljoonaa euroa.

Hämeenlinna
Hämeenlinnan vaakuna
Kaupunginhallitus käsitteli palveluiden leikkauslistaa kokouksessaan maanantaina 28. lokakuuta.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan kaupunki valmistelee palveluverkon karsimista talouden tasapainottamiseksi. Kaupunginhallitus päätti esittää muun muassa Myllymäen koulun yhdistämistä Seminaarin kouluun, sulkea Ojoisten ja Idänpään terveysasemat ja yhdistää niiden toiminnot pääterveysasemaan.

Esitys Lammin lukion lakkauttamisesta muutettiin kaupunginhallituksessa muotoon: Lukioiden toiminnot tulee selvittää maaliskuun 2020 loppuun mennessä yhdessä Koulutuskuntayhtymä Tavastian kanssa.

Myös Sairion päiväkoti voitaisiin sulkea. Kuntaveroon on tarjolla 0,25 prosenttiyksikön korotus, mikä nostaisi kuntaveron Hämeenlinnassa tasan 21 prosenttiin.

"Ei kannattaisi lähteä lasten tulevaisuudesta säästämään"

Lyhyt kysely hämeenlinnalaisen marketin edessä selvittää, että kaupungin kaavailut palveluiden leikkaamisista huolestuttavat kaupunkilaisia.

– Koulut edustavat sellaisia arvoja, että niistä ei saisi säästää. Ei kannattaisi lähteä lasten tulevaisuudesta säästämään, sanoo vuorentaustalainen Janne Heikkonen.

Mirja Ojantausta on samoilla linjoilla.

– On huolestuttavaa, että kouluja vähennetään. Tämä aika on tietysti sellainen, että on haastavaa miettiä, mikä on oikea ratkaisu, myöntää Ojantausta.

Ojoisten terveysasemalla asioiva Pekka Oinonen toivoo, että lähiterveysasema säilyisi.

– On aina parempi, että terveyspalvelut olisivat mahdollisimman lähellä, sanoo Oinonen.

Lammin lukion lakkautusuhka tuli yllätyksenä

Lammin lukion lakkauttamista suunniteltiin viimeksi viisi vuotta sitten ja silloin todettiin, ettei lukiota kannata lakkauttaa. Lammilla opiskelee reilut sata nuorta Lammilta, Tuuloksesta ja Hämeenkoskelta.

Nyt lukion lakkautusuhka tuli Lammilla yllätyksenä.

– Kyllä tyrmistyttää. Esitys on harmilinen, koska se tuo taas mustat pilvet, että miten tässä käy ja taasko näin, kommentoi Lammin lukion rehtori Esa Kähkönen uutisia.

Kähkönen ennustaa, että Lammin lukion lakkauttamisen takia monen lammilaisen, tuuloslaisen ja hämeenkoskelaisen nuoren lukiopolku katkeaisi. Lukion loppuminen Lammilta tietäisi entistä pidempiä koulumatkoja.

– Kyse on koulutuksen alueellisesta tasa-arvosta, sanoo Kähkönen.

Kähkönen toivoo, että selvitys tehtäisiin huolellisesti ja käytäisiin tarkasti läpi lukion mahdollisen lakkauttamisen taloudelliset vaikutukset.

Syntyvyyden lasku vaikuttaa palveluverkkoon

Hämeenlinnan kaupungin kassan pohja paistaa, sillä Hämeenlinnan alijäämän ennakoidaan olevan tänä vuonna 22 miljoonaa euroa. Se johtuu muun muassa palvelutarpeen kasvusta, väestön ikääntymisestä ja siitä, että verotulot eivät ole kasvaneet ennusteiden mukaisesti.

– Syntyvyys on vahvasti laskenut, meidän täytyy myös ajatella tulevaisuutta, sanoo Kenakkala.

Kaupungin ahdinkoon on Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan mukaan vaikuttanut myös se, että valtio on lisännyt merkittävästi kaupunkien palveluvastuita ilman, että rahoitusta olisi lisätty.

Vuonna 2017 Hämeenlinna teki konsernirakenneselvityksen. Siinä salkutetiin kaupungin omistukset, käytiin läpi strategisesti tärkeä omaisuus ja luovuttiin toiminnoista, joita ei katsottu kaupungin ydinasioiksi. Rahaksi muutettavaa omaisuutta ei Kenakkalan mukaan enää ole.

– Se on loppuun kaluttu. En odottaisi sieltä enää yhtään isoa pottia, sanoo Kenakkala.

Lue seuraavaksi