1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verkkopalvelut

Verkkokirjasto siirtyy uuteen aikaan Keski-Pohjanmaalla – myös puhelin käy kirjastokortista

Kirjastojen verkkopalvelut siirtyvät suuremmille harteille Keski-Pohjanmaalla.

verkkopalvelut
Kirjoja kirjaston hyllyssä.
Juha Kemppainen / Yle

Keskipohjalaiskirjastojen käyttämä verkkokirjasto Anders vaihtuu marraskuun 2019 alussa Finna.fi-verkkokirjastoksi.

Verkkokirjaston pääkäyttäjän Heidi Tuikan mukaan muutos ei vaadi verkkokirjastoa käyttäneeltä asiakkaalta mitään erityisiä toimenpiteitä.

Jatkossa eli 1.11. jälkeen kirjalainojen jatkamiset ja kirjojen varaukset pitää tehdä uuden sivuston (siirryt toiseen palveluun) kautta. Samat käyttäjätunnukset ja PIN-koodit käyvät uudellakin alustalla, kertoo Tuikka.

Muutos koskee kirjastoja Halsualla, Kokkolassa, Kannuksessa, Kaustisella, Lestijärvellä ja Toholammilla. Perho ja Veteli tekevät yhteistyötä eteläpohjalaiskirjastojen (siirryt toiseen palveluun) kanssa ja kuuluvat jo sitä kautta Finna-perheeseen. Ylivieska ja Kalajoki ovat myös Finnassa Tiekkö- (siirryt toiseen palveluun)kirjastoyhteisön kautta.

Kirjastokortti puhelimeen

Finnaa ylläpitää Kansalliskirjasto (siirryt toiseen palveluun). Se myös vastaa Finnan ylläpitokustannuksista valtion budjettirahoituksen kautta.

Kokkolan kirjastotoimenjohtaja Susann Forsbergin mukaan Finnaan liittyminen tarkoittaakin kunnille verkkokirjastokustannusten vähenemistä. Toisaalta maakunnan kirjastoissa suunnitellaan, että ensi vuonna otettaisiin käyttöön verkkomaksupalvelut, jotka sinänsä tuovat taas lisää vuosittaisia kustannuksia kirjastoille.

– Asiakkaat ovat toivoneet, että esimerkiksi sakkomaksut voisi maksaa myös verkkomaksuna ja siksi suunnittelemme palvelun käyttöönottoa, toteaa Forsberg.

Verkkoalustan vaihtuminen tuo asiakkaille mahdollisuuden ladata kirjastokortti kännykkään ja käyttää sitä mobiilisti.

Suuri osa suomalaisista kirjastoista ja kirjastokimpoista on mukana Finna-verkkokirjastossa. Finnassa on noin 300 eri yhteisöä. Niiden kautta asiakkaiden ulottuville tulee muun muassa noin miljoona valokuvaa museoiden, kirjastojen ja arkistojen kokoelmista.

Lue seuraavaksi