Kokelas simputti alaisiaan Porin prikaatissa – oikeus tuomitsi sakkoihin

Säkylässä palvellut varusmiesjohtaja sai rangaistuksen yhdestätoista rikoksesta.

Porin prikaati
varusmiesten saappaita
Kuvituskuva.Yle

Porin prikaatin jääkärikomppaniassa Säkylässä viime vuonna palvellut varusmiesjohtaja on saanut sakkotuomion varusmiesaikana tekemistään rikoksista.

Vuonna 1998 syntynyt mies sai tuomion toiseen sotilaaseen kohdistuneesta lievästä pahoinpitelystä, useista esimiesaseman väärinkäyttämisistä, palvelusrikoksesta ja lievästä palvelusrikoksesta.

Kuusi syytettä Satakunnan käräjäoikeus hylkäsi. Ne koskivat niskoittelua, pahoinpitelyä, lievää palvelusrikosta ja kahta toiseen sotilaaseen kohdistunutta lievää pahoinpitelyä. Lisäksi hylättiin yksi esimiesaseman väärinkäyttämistä koskenut syyte.

800 euroa sakkoja

Tuomioksi mies sai 40 päiväsakkoa eli hänen tuloillaan 800 euroa. Mies kiisti oikeudessa pääosan syytteistä mutta myönsi muutaman syytteen oikeaksi.

Oikeus totesi miehen muun muassa laittaneen yhden uhrinsa makaamaan lumiseen maahan ja potkaisseen tätä kypärään. Hän oli myös seisottanut aliupseerikoulun oppilaita asennossa ilman hyväksyttävää syytä ruokailun aikana. Hänen katsottiin tarkoituksella nöyryyttäneen alaisiaan.

Kantahenkilökunta ei puuttunut heti

Satakunnan käräjäoikeus kiinnittää huomiota siihen, että kokelaan esimiehet eli kantahenkilökunnan edustajat eivät ole puuttuneet miehen tekoihin välittömästi niiden sattuessa. Oikeuden mielestä on selvää, että teot on havaittu varuskunnassa.

Oikeus katsoo, että sakkorangaistus on miehelle riittävä myös siitä syystä, että teot ovat yksittäisinä lieviä vaikka niitä on lukumääräisesti paljon.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen vaan siitä voi valittaa.