Hyppää sisältöön

Analyysi: Pettymysten riivaama Boris Johnson toivoo tänään ennenaikaista joululahjaa – vaalien läpimeno on nyt lähellä Britanniassa

Pääministeri Johnsonin esitys ennenaikaisista vaaleista hylättiin eilen. Tänään hallitus tuo esityksen parlamenttiin uudestaan.

Pääministeri Boris Johnson toivoo, että Britannian parlamentti suostuu vaalien järjestämiseen 12. joulukuuta. Kuva: UK Parliamentary Recording Unit / EPA

LONTOO Britanniassa vietetään torstaina halloweenia. Päivän piti olla maan viimeinen päivä EU:n jäsenvaltiona, mutta toisin kävi.

Lokakuun viimeinen päivä ei merkitsekään EU-eroa vaan brexit-prosessin kolmannen jatkokauden avaamista.

EU-eroprosessin jatkoaika sai viimeisen sinettinsä myöhään eilen, kun Britannian pääministeri Boris Johnson lähetti EU:lle allekirjoitetun kirjeen, jossa hän hyväksyi jatkoaikasopimuksen.

Hyväksymiseen riittää yksinkertainen enemmistö

Jatkoajan hakeminen oli Boris Johnsonille suuri nöyryytys, mutta tänään hän voi saada balsamia haavoihinsa.

Pääministerin neljäs yritys ennenaikaisten vaalien käynnistämiseksi tänään voi onnistua, sillä aiheesta järjestettävässä parlamenttiäänestyksessä on merkittävä ero edellisiin.

Hallitus tuo parlamentin eteen lakiehdotuksen, jonka läpimenoon riittää yhden äänen enemmistö aiemmin vaaditun kahden kolmasosan parlamenttienemmistön sijaan.

Näin ollen vaaleja vastaan haraavien työväenpuoluelaisten tuki ei enää ole välttämätöntä.

Pienemmistä oppositiopuolueista niin Skotlannin kansallispuolue kuin liberaalidemokraatit saattavat asettua vaalien taakse.

Vaaleista ratkaisun avaimet – tavalla tai toiselle

Ennenaikaiset vaalit Britanniassa järjestettäisiin Boris Johnsonin suunnitelmien mukaan 12. päivä joulukuuta.

Vaalit voisivat tuoda Britannian brexit-umpisolmuun ratkaisun.

Jos Johnson saisi parlamenttiin selkeän konservatiivienemmistön voisi hän saada EU-erosopimuksensa alahuoneen läpi muutosvaatimuksia pelkäämättä.

Opposition voitto voisi puolestaan avata tien esimerkiksi uuteen kansanäänestykseen EU-erosta.

Brexit-väsymystä potevien ei kuitenkaan kannata juhlia sopan selviämistä liian aikaisin.

Jos vaalien lopputulos on jälleen tiukka ei parlamentista välttämättä löydy niiden jälkeenkään enemmistön tukea millekään brexit-ratkaisulle.

Johnsonin voitto ei ole kirkossa kuulutettu

Johnson ajaa vaaleja itseluottamusta uhkuen, sillä konservatiiveillä on vankka niskalenkki Jeremy Corbynin työväenpuolueesta mielipidemittauksissa.

Tästä huolimatta vaalit ovat riski myös Johnsonille.

Hänen edeltäjänsä Theresa May sai vuonna 2017 tuntea nahoissaan sen, että nyky-Britannian mielipidemittauksiin pitäisi suhtautua vahvoin varauksin.

May lähti ennenaikaisiin vaaleihin luottaen murskavoittoon - mutta menetti niissä konservatiivien enemmistön, mikä on suuri syy maan brexit-prosessin jumiutumiseen.

.
.