Kylmyys hiipii arvokiinteistöjen rakenteisiin Heinolassa – kiinalaisfirman rahat loppuneet, eivätkä riitä lämmitykseen

Ely-keskuksessa mietitään kuumeisesti toimenpiteitä, jotta opettajankoulutuslaitoksen vanhat rakennukset saataisiin pelastettua.

rakennussuojelu
Heinolan vanhan Seminaarin kiinteistö
Seminaarin arvokiinteistöjen pelastamisessa aiotaan soveltaa lakia rakennusperinnön suojelemisesta.Vihtori Koskinen / Yle

Heinolan seminaarin arvokiinteistöjä uhkaava kylmyys jatkuu. Hämeen ely-keskuksesta on otettu yhteyttä rakennusten omistajaan kiinalaistaustaiseen Fin-China Business Centeriin, jotta lämmöt saataisiin pikaisesti päälle säiden kylmettyä. Samalla pitäisi korjata rikkoutuneita ikkunoita.

Yrityksestä on vastattu elylle, että se ei pysty toteuttamaan viranomaisen vaatimia toimenpiteitä rahavarojen ehdyttyä.

Yrityksen piti aloittaa suojelluissa rakennuksissa terveydenhuollon ammattilaisten kouluttaminen, mikä ei kuitenkaan toteutunut. Nyt rakennukset ovat myynnissä, mutta toistaiseksi ostajaa ei ole löytynyt.

Suojeltuja rakennuksia

Ely-keskuksessa mietitään nyt jatkotoimenpiteitä, jotta rakennukset eivät vaurioituisi. Elyn lakimies Jonna Lahdelma sanoo, että tilanne on poikkeuksellinen.

– Ely tekee kaikkensa, jotta hallinnollinen prosessi etenee ja lämmöt saadaan päälle. Asiassa sovelletaan lakia rakennusperinnön suojelemisesta.

Viittä rakennusta on lämmitetty viimeksi keväällä. Historiassa kiinteistöt olivat opettajankoulutuslaitoksen käytössä.

Lue myös:

Vanhat opettajankoulutuslaitoksen arvokiinteistöt seisovat Heinolan keskustassa kylmillään ja alttiina ilkivallalle