1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Hongkongin talous kärsinyt levottomuuksista – taantuma uhkaa

Demokratia-aktivisti Joshua Wongin ehdokkuus ensi kuun vaaleissa hylätty.

Kesäkuussa alkaneet mielenosoitukset ovat vaikuttaneet kielteisesti alueen talouteen. Kuva mielenosoituksesta lauantailta 26. lokakuuta. Kuva: Philip Fong / AFP

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam arvioi, että alueen talous kutistuu tämän vuoden aikana. Kesäkuussa alkaneet mielenosoitukset ovat vaikuttaneet kielteisesti Hongkongin talouteen.

Lam luonnehti näkymiä ennätyksellisen synkiksi. Carrie Lam kommentoi taloutta viikottaisessa lehdistötilaisuudessaan. Etukäteen oli arvioitu, että hallintojohtaja Lam saattaisi jopa ilmoittaa erostaan, mutta Lam keskittyi talouskysymyksiin ja vakuutti, että hänellä on Kiinan keskusjohdon tuki.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Kiina on kuitenkin aikeissa siirtää Lam syrjään. Lehden tietojen mukaan Kiinan johto haluaa kuitenkin odottaa tilanteen rauhoittumista, koska se ei halua näyttää taipuvansa mielenosoitusten paineen alla.

Lam lupasi elvyttää taloutta

Lam puolestaan lupasi toimia Hongkongin talouden elvyttämiseksi, mutta ensin väkivallan olisi loputtava.

Mielenosoitukset saivat alkunsa lakiesityksestä, jonka perusteella rikoksesta epäillyt voitaisiin luovuttaa manner-Kiinaan. Lakihankkeen vastustajat epäilivät, että sitä käytettäisiin toisinajattelijoiden rankaisemiseen.

Protestit ovat sittemmin laajentuneet yleiseksi demokratialiikkeeksi. Mielenosoittajat sanovat vastustavansa Kiinan kommunistisen puolueen yrityksiä kaventaa hongkongilaisten demokraattisia oikeuksia. Tiistaina Hongkongin viranomaiset ilmoittivat, että demokratia-aktivisti Joshua Wongin ehdokkuus ensi kuun paikallisvaaleissa on hylätty. Wongilla on ollut näkyvä rooli viime kuukausien mielenosoituksissa.

Lue lisää:

Pelko karkottamisesta Kiinaan ajoi satojatuhansia marssille Hongkongissa – "Minun on pelastettava tyttäreni", kommentoi uudesta karkotuslaista huolestunut opettaja

Mielenosoitukset tahrivat Hongkongin matkailumainetta – Manner-Kiinasta tulevien turistien määrä romahti syyskuussa

Hongkongin johtaja: Hallinto hylkää virallisesti mielenosoituksiin johtaneen lakiesityksen