Seinäjoki halajaa hiilineutraaliksi ja liittyy edelläkävijöiden verkostoon

Seinäjoki näyttää tietä muille pohjalaiskunnille ja pyrkii hiilineutraaliksi. Vaasa kuuluu toiseen samantyyppiseen verkostoon.

hiilineutraalius
Seinäjoen voimalaitos polttaa turvetta ja tuottaa kaukolämpöä.
Seinäjoen voimalaitos polttaa turvetta ja tuottaa kaukolämpöä. Anssi Orrenmaa

Seinäjoki liittyy ensimmäisenä pohjalaiskuntana hiilineutraalien kuntien verkostoon. Verkoston jäsenkunnat sitoutuvat vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä. Tavoite on kunnianhimoinen: vähentää päästöjä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta.

Verkostossa saa tukea omille tavoitteille ja myös vertailutietoa parhaista käytännöistä. Hinku-kuntia eli hiilineutraaleiksi tavoittelevia on koko maassa nyt kuutisenkymmentä.Verkostoon kuuluu myös kolmisenkymmentä yritystä. Hanke käynnistyi vuonna 2008 ja sitä koordinoi Suomen ympäristökeskus SYKE.

Seinäjoella on pohdittavana lähivuosina isoja energiaratkaisuja. Sen kaukolämmöntuotanto on tällä hetkellä pääosin turpeen varassa ja suurin yksittäinen päästölähde. Seinäjoen voimalaitoksen kattila on tulossa lähivuosina siihen ikään, että se on uusittava. Vaihtoehtoisia ratkaisuja mietitään jo.

Hinku ja Fisu

Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa ovat muodostaneet vielä kartalla aukon, jossa ei ole ollut hinku-kuntia.

Sen sijaan Vaasa kuuluu puolestaan ns. Fisu-kuntien verkostoon, jossa tavoitellaan yhtä lailla hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä. Fisu-kuntia on yhteensä yksitoista.

Fisu-verkoston toimintaa ohjaa yhteistyökumppaneista muodostuva neuvottelukunta. Siinä ovat edustettuina Sitra, Motiva, SYKE, Kuntaliitto, ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä verkostokuntien edustajat.