Forssaan pelastuslaitokselle uusi korkealle ulottuva nostolava-auto

45 metriin ulottuva Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen nostolava-auto korvaa lähes 20 vuotta vanhan auton, jolla päästiin runsaaseen 30 metriin.

pelastuslaitokset
Pelastuslaitoksen kalustoa kerrostalon pihalla
Pelastuslaitoksen suuri kalusto oli käytössä Riihimäen Peltosaaren kerrostalopalossa 2019 helmikuussa.Timo Leponiemi / Yle

Forssa saa paloasemalle uuden 45 metriin ulottuvan nostolava-auton. Uusi aiempaa korkeammalle ulottuva nostolava-auto saadaan vuoden 2020 alkupuolella. Uusi auto korvaa nykyisen, lähes 20 vuotta vanhan nostolava-auton jolla on päästy noin 30 metrin korkeuteen.

Uusi auto on aluksi koulutuskäytössä talvella 2020 pelastuslaitoksella. Sinä aikana Forssassa on Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella kaksi korkealle kurottuvaa nostolava-autoa.

Pelastuspäällikkö Petri Talikan mukaan Forssan vanha auto jää reserviin joksikin aikaa sen jälkeen, kun uusi auto on otettu täysin käyttöön. Uuden korkealle kurottavan nostolava-auton hankintahinta on noin 680 000 euroa.

Palomies nousee nostolavalla kattojen yläpuolelle
Forssassa nykyinen nostolava pääsee 30 metrin korkeuteen. Kuva ylhäältä kaupunkihorisointiin 2010 pakkasissa Forssassa.YLE / Kari Mustonen

Pelastus- ja tuotantokäytössä Kanta-Hämeessä on normaalisti kaksi nostolava-autoa, toinen Hämeenlinnassa ja toinen Forssassa.

Nostolava-autoja käytetään esimerkiksi kerrostalopalojen pelastus- ja sammutustöissä. Myös Hämeenlinnan autolla päästään yli 40 metrin korkeuteen. Hämeenlinnan auto ajaa tarvittaessa nopeasti myös Riihimäelle.