Hyppää sisältöön

Irakissa 18 kuollutta ja satoja loukkaantuneita yön levottomuuksissa

Mielenosoittajat vaativat hallituksen eroa, lisää työpaikkoja, parempia palveluita ja loppua korruptiolle.

Irakin hallituksen vastainen mielenosoitus Bagdadissa maanantaina 28. lokakuuta. Kuva: AFP

Irakilaisessa Karbalan kaupungissa on kuollut ainakin 18 ihmistä, kun turvallisuusjoukot avasivat tulen mielenosoittajia vastaan. Joidenkin raporttien mukaan naamioituneet hyökkääjät olivat siviilivaatteissa. Sairaaloiden ja turvallisuuslähteiden mukaan lähes 900 ihmistä on loukkaantunut Bagdadista etelään sijaitsevassa Karbalassa. Paikallinen poliisipäällikkö on kiistänyt tiedot kuolonuhreista ja sanonut, että vain yksi ihminen on kuollut tavalliseen rikollisuuteen liittyneessä välikohtauksessa.

Karbala on shiiamuslimeille pyhä kaupunki ja tärkeä pyhiinvaelluskohde. Kaupungissa on viime viikkoina järjestetty laajoja hallitusta arvostelevia mielenosoituksia.

Bagdadissa ulkonaliikkumiskielto

Irakin pääkaupunkiin Bagdadiin oli yöksi julistettu ulkonaliikkumiskielto, jota mielenosoittajat kuitenkin uhmasivat. Bagdadista ei ole kerrottu uusista kuolonuhreista.

Eilen ainakin viiden ihmisen kerrottiin kuolleen Bagdadin mielenosoituksissa. Eilen ammuttiin myös kaksi kranaattia sotilastukikohtaan, jossa on yhdysvaltalaissotilaita. Kukaan ei loukkaantunut iskussa.

250 kuollut yhteenotoissa

Lokakuun alussa eri puolilla Irakia puhjenneissa levottomuuksissa on kuollut tähän mennessä ainakin 250 ihmistä, suurin osa heistä mielenosoittajia.

Turvallisuusjoukot ovat ampuneet mielenosoittajia kovilla. Myös suoraan kohti ammutut kyynelkaasukranaatit ovat surmanneet ihmisiä. Muun muassa Iranin tukemia puolisotilaallisia ryhmiä on syytetty liian kovista otteista.

Mielenosoittajat ovat vaatineet hallituksen eron lisäksi lisää työpaikkoja, parempia julkisia palveluita ja loppua korruptiolle. Irak on yksi maailman suurimmista öljyntuottajista, mutta maan infastruktuuri on huonossa kunnossa ja osa väestöstä elää syvässä köyhyydessä.