Hyppää sisältöön

Posti kohensi tulostaan – kärjistyvä kiista palkoista ja työehdoista voi vaikuttaa merkittävästi loppuvuoden tulokseen

Liiketulos ja liikevaihto kohenivat. Johdon mukaan kolmas vuosineljännes oli jopa hyvä.

Kohujen keskellä painiva Posti on kohentanut heinä-syyskuussa liiketulostaan 10,1 miljoonaan euroon. Vuosi sitten samaan aikaan tulosta kertyi 4,3 miljoonaa euroa.

Saman jakson liikevaihto kasvoi 6,8 prosenttia 381,2 miljoonaan euroon. Vuosi sitten liikevaihtoa oli 356,9 miljoonaa.

Postin mukaan tuloksen kohentumisen (siirryt toiseen palveluun) takana on strategiansa mukainen uudistuminen. Yhtiön liikevaihdosta yhä suurempi osa kertyy verkkokaupasta ja logistiikasta.

– Nyt nähtiin kasvuliiketoiminta-alueiden kasvua. Meillä oli kasvua sekä paketti- että verkkokauppaliiketoiminnassa ja logistiikkaratkaisuissa. Toisekseen olemme onnistuneet useassa eri kustannustoimenpiteessä, joilla olemme muokanneet ja mukauttaneet meidän kustannusrakennettamme muuttuvaan ympäristöömme. Tätä kautta tulos muodostui sellaiseksi kuin se on, kertoo Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto Ylen haastattelussa.

Kuusiston mukaan Posti joutuu kovan kilpailun takia tekemään hartiavoimin töitä, että se pärjäisi paketti- ja logistiikka-alalla.

– Tämä on meille tulevaisuuden kasvuala. Me panostamme ja investoimme tähän merkittävästi muun muassa pakettiautomaattiverkkoa laajentamalla.

Sen sijaan kirjepostin määrä väheni edelleen. Tulostietojen mukaan kotimaan osoitteellisten kirjeiden määrä laski peräti 12 prosenttia ja enää vain noin kolme prosenttia kirjeistä kulkee maksetun postimerkin turvin.

– Volyymia katoaa. Näin ollen meidän pitää olla yksi askel edellä sopeuttamassa toimintaamme muuttuneeseen ympäristöön.

Postin koko alkuvuoden liikevaihto kasvoi 2,9 prosenttia 1 171,6 miljoonaan euroon. Sen sijaan liiketulos heikkeni 1,6 miljoonaa euroa 21,2 miljoonaan. Tulevaisuudesta Posti kertoo sen verran, että liikevaihto ja oikaistu liiketulos nousevat vuodesta 2018.

Väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto kertoo, että Postin omistajalleen vuosittain jakama osinko on 25–30 miljoonan euron välillä. Sitä suurempi vaikutus tulokseen on siinä, miten perinteinen kirjeposti näkyy luvuissa.

– Perinteisessä postipalvelussa meiltä lähtee noin 70 miljoonaa tuottoja yläriviltä pois, Kuusisto huomauttaa.

Mahdollinen lakko näkyisi heti

Tuloksen kohentumisesta huolimatta postilaiset kiistelevät työehdoista. Riita on parhaillaan valtakunnansovittelijan pöydällä. Osana kiistaa työntekijäpuoli on kertonut aloittavansa mittavat lakot neuvottelujen vauhdittamiseksi. Lakon on määrä alkaa 11. marraskuuta.

Posti muistuttaa mahdollisen lakon saattavan vaikuttaa merkittävästi loppuvuoden tulokseen. Kuusisto ei kuitenkaan lähde spekuloimaan numeroilla mahdollisten lakkojen vaikutusta.

– Laajojen taistelujen vallitessa vaikutukset luonnollisesti ovat mittavia.

Postin jakelun valtakunnallinen pääluottamusmies Satu Ollikainen (Posti- ja logistiikka-alan unioni, PAU) pitää lakkoa viimeisenä vaihtoehtona.

– Kyllä me halutaan sopimus, mutta katsomme, että ei olisi työssäkäyviä köyhiä. Palkalla pitää tulla toimeen, ja työn pitää olla sellaista, että siitä pystyy suoriutumaan.

Samalla Ollikainen muistuttaa, etteivät työntekijöiden vaatimukset ole tiukkoja.

– Haluamme säilyttää nykyiset työehdot ja palkat. Emme pyydä mitään ylimääräistä ja valtavia korotuksia.

Postin Turkka Kuusisto vakuuttaa, ettei yhtiöllä ole halua laskea postilaisten palkkoja.

– Emme tavoittele yhtiönä postilaisten palkanalennuksia, mutta meidän pitää toisaalta pitää hyvä huoli yhtiön kyvystä mukautua muuttuneeseen ympäristöön ja laskevaan volyymikehitykseen, Kuusisto huomauttaa.

Lue lisää:

.
.