1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Soklin kaivos

Valitukset Soklin kaavasta nurin hallinto-oikeudessa

Hallinto-oikeuden mukaan Soklin asemakaavaa ei hyväksytty virheellisessä järjestyksessä eikä se ole lainvastainen.

Soklin kaivos
Tienviitta Sokliin Savukosken keskustassa
– Sokli nytkähti yhden askeleen eteenpäin, vs. kunnanjohtaja Esko Rautiainen sanoo.Vesa Vaarama / Yle

SavukoskiPohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Soklin kaivoksen kaavasta tehdyt valitukset. Kaavasta valittivat Kemi-Sompion paliskunta ja Nuortin Elinkautiset -yhdistys.

Hallinto-oikeuden mukaan Soklin asemakaavan hyväksyminen ei ole tapahtunut virheellisessä järjestyksessä eikä se ole lainvastainen, kuten valittajat katsoivat.

Valittajat voivat hakea vielä valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Kaivoksen aukeaminen ei ole vielä varmaa

Savukosken kunnanvaltuusto hyväksyi Soklin asemakaavan toukokuussa 2017.

– Sokli nytkähti yhden askeleen eteenpäin. Soklin vesitalous- ja ympäristöluvasta tehty valitus on parhaillaan Vaasan hallinto-oikeuden käsittelyssä. Tämän lisäksi Yara parhaillaan tekee laskelmia, kannattaako sen lähteä hankkeeseen, Savukosken vs. kunnanjohtaja Esko Rautiainen sanoo.

Rautiainen lisää, että kaivosta varten tie Sokliin pitää saada kunnostettua, sillä nykyinen tie ei kestä kaivoksen kuljetuksia ja liikennettä.

Yaran odotetaan kertovan kaivoshankkeen kohtalosta aikaisintaan vuonna 2021. Aiemmin julkisuudessa on arvioitu, että Soklin fosforikaivos voisi avautua aikaisintaan vuonna 2024.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).