Tampereen ratikan johtoihin kytketään sähkö – raitiotien lähellä työskentelemiseen haettava lupa

Raitiotieyhtiöön on oltava yhteydessä myös silloin, kun ajojohtimien alta kuljetetaan yli viisi metriä korkeita erikoiskuljetuksia.

raitioliikenne
Raitiolinja Turtolan kohdalla
Raitiolinjan ratajohdon jännitteet ovat hengenvaarallisia. Kuvassa raitiotie Turtolan kohdalla. Marko Melto / Yle

Tampereen raitiotien työt ovat edenneet testivaiheeseen. Ensimmäiset raitiovaunut nähdään Hervannan katukuvassa jo ensi keväänä, kun vaunun tyyppikokeet aloitetaan.

Tärkeä askel raitiotiejärjestelmän käyttöönotossa on se, että ratajohtoon kytketään jännite marraskuun puolivälissä. Jatkossa raitiotien läheisyydessä työskentelemiseen tarvitaan lupa.

Raitiotien lähietäisyytenä pidetään aluetta, joka sijaitsee enintään neljän metrin etäisyydellä raitiotiestä. Mikäli työ tapahtuu 1,5 metrin etäisyydellä tai lähempänä ratajohdon jännitteisiä osia työ voi vaatia jännitekatkoa.

– Ratajohdon jännitteet ovat hengenvaarallisia, joten raitiotien läheisyydessä työskennellessä on syytä olla varovainen. Jos on epäilys, että työskennellään lähempänä kuin 1,5 metrin etäisyydellä ratajohdon jännitteisistä osista, meihin tulee olla yhteydessä, Tampereen Raitiotie Oy:n turvallisuus- ja järjestelmäpäällikkö Jonna Anttila kertoo tiedotteessa.

Piirroskuva, jossa ratajohdon jännitteiset osat on merkitty punaisella.
Raitiotien ratajohdon jännitteiset osat on merkitty kuvassa punaisella.Tampereen Raitiotie Oy

Raitiotien ajolangat ovat liittymissä normaalisti 5,5 metrin korkeudessa, joten raitiotieyhtiöön on oltava yhteydessä myös silloin, kun ajojohtimien alta kuljetetaan yli viisi metriä korkeita erikoiskuljetuksia.

Tampereen Raitiotie järjestää turvakoulutusta raitiotien läheisyydessä työskenteleville.

Tampereen Raitiotie Oy on Tampereen kaupungin omistama yhtiö, joka vastaa tilaajana Tampereen raitiotien rakentamisesta, kalustohankinnasta ja rahoituksen järjestämisestä sekä raitiotiejärjestelmän toimivuudesta. Liikennöinti alkaa kahdella linjalla vuonna 2021.