Hyppää sisältöön

Huumekuolemien määrä kasvussa Suomessa – Omainen: "Läheisen huumeriippuvuus on edelleen tabu"

Yliannostukseen kuoli viime vuonna 188 ihmistä.

Yliannostuskuolemia oli viime vuonna 21 enemmän kuin toissa vuonna. Kuvituskuva. Kuva: Matti Myller / Yle

Huumekuolemien määrä Suomessa on kasvussa, ilmoittaa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto. Viime vuonna huumeiden yliannostukseen kuoli 188 ihmistä. Kuolemia oli 21 enemmän kuin toissa vuonna.

Luku on noussut viime vuosina rajusti. Esimerkiksi vuonna 2005 huumeiden yliannostukseen kuoli Suomessa 72 ihmistä.

Monissa kunnissa päihdepalvelut ovat pahasti aliresursoituja ja hoitoon pääsy vaikeaa, sanoo toiminnanjohtaja Ron Furman päihdetyötä pääkaupunkiseudulla tekevästä Tukikohta-yhdistyksestä tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Huumeiden käyttäjien sukupuolijakauma noudattaa Suomessa Euroopan linjaa: selvä enemmistö eli kolme neljäsosaa on miehiä.

Huumemyrkytykset ovat alle 40-vuotiaiden miesten toiseksi yleisin kuolinsyy Suomessa. Yleisin on itsemurha.

Suomesta ilmoitetaan väkilukuun suhteutettuna seitsemänneksi eniten huumekuolemia EU:n alueella, kertoo Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen raportti.

Huumekuolema koskettaa monia

– Huumekuolema koskettaa ihan tavallisia ihmisiä ja perheitä. Kukaan ei voi sanoa, että minun läheisestäni ei tule huumeidenkäyttäjää. Huumekuolemista pitää puhua, koska läheisen huumeriippuvuus on edelleen tabu, sanoo Heli Saavalainen, jonka poika menehtyi huumeidenkäytön vuoksi 26-vuotiaana.

– Valitettavan usein huumekuolemaan suhtaudutaan ennakkoluuloisesti ikään kuin ansaittuna tai hävettävänä. Oman lapsen tai muun läheisen kuolema viiltää kovaa kuolinsyystä riippumatta, Saavalainen jatkaa.

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka sanoo, että yhdistyksen tarjoaman surutyön tarve on kasvanut.

– Kun kuolema koskettaa perhettä, suru, ahdistus ja häpeä jäävät pitkäksi aikaa. Läheisen oman elämän jatkaminen on aina tuskallista.

.
.