1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rahoitus

Jyväskylän Hippos2020-rahoista puuttuu puolet, aikaa niiden löytämiseen on kuusi kuukautta

Jos rahoitusta ei löydy, joudutaan Hippoksen rakentamisen määrä ja konsepti miettimään uudelleen.

rahoitus
Hippoksen alueen uudisrakennuksia havainnekuvassa.
Jättimäinen rakennushanke olisi kooltaan jopa 160 000 neliömetriä, yli 20 jalkapallokenttää. Arkkitehtien havainnekuva.PES-Arkkitehdit Oy

Jyväskylän Hippos2020-hankkeen rahoituksesta puuttuu yli sata miljoonaa euroa, noin puolet rahoituksesta.

Urheilun ja liikunnan keskittymä on tarkoitus rakentaa pääosin sijoittajien rahoilla, Jyväskylän kaupungin osuus rahoituksesta olisi runsaat kymmenen prosenttia.

Sen jälkeen kun Fennia Varainhoito vetäytyi, halukasta ja rahakasta sijoittajaa ei ole löytynyt.

Fennia Varainhoito oli pitkään mukana rahoittajan roolissa, mutta vetäytyi hankkeen liiketaloudellisen epävarmuuden vuoksi. Pääinvestori Lehto Group on vaikeuksissa, ja antoi keväällä tulosvaroituksen alkuvuoden tappioiden vuoksi.

Ilman rahoittajia Hipposta ei rakenneta.

Hanke on palkannut rahoitusta etsimään konsulttiyhtiön, ja neuvotteluja on avattu sekä kotimaisten että ulkomaisten sijoittajien kanssa. Neuvottelut on tarkoitus saada käytyä seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Mutta entä jos ei saada? Haudataanko koko hanke?

– Ei sitä varmaankaan haudata, mutta jos toinen puoli rahoituksesta jää saamatta, joudutaan hankkeen koko ja toteuttamistapa miettimään uudelleen, sanoo Hippos2020-hankkeen projektipäällikkö Kari Halinen.

Puheessa Hippoksen toteutumisesta vilahtelevat usko ja toivo.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoi budjettiesityksensä julkistamisen yhteydessä kaupungin uskovan vahvasti siihen, että rakentaminen käynnistyy ensi vuonna. Halisella on "hyvin vahva toive" siitä, että loppurahoitus saadaan vielä kasaan.

Rahoittajien kiinnostuksen puute on kuitenkin oire siitä, minkä vuoksi Fennia Varainhoito vetäytyi hankkeesta: kannattavuus ei ole riittävä suhteessa riskeihin. Kannattavuuden parantaminen onkin nyt Hippos2020:n toteutumisen kannalta suurin yksittäinen kysymys.

Lisää vaikeuskierrettä hankkeeseen on tuomassa se, että Jyväskylän yliopistolla on tilojen suhteen omat aikataulupaineensa.

Yliopiston talous- ja palvelujohtaja Päivi Seppä sanoo, että Hippos olisi paras mahdollinen sijoituspaikka yliopiston liikuntalaboratoriolle. Alkuperäinen aikataulu olisi ollut yliopistolle otollinen.

– Liikuntalaboratorion tilat ovat tulossa elinkaarensa päähän, ja meidän pitää arvioida tilannetta heti vuodenvaihteen jälkeen, Seppä sanoo.

Lue seuraavaksi