Hyppää sisältöön

Britanniaan ennenaikaiset vaalit joulukuun 12. päivä

Parlamentin ylähuoneen odotetaan hyväksyvän esityksen joulukuun vaaleista.

Britannian parlamentti päättää ennenaikaisista vaaleista
Britannian parlamentti päättää ennenaikaisista vaaleista
  • Britannian parlamentti on äänestänyt äänin 438-20 ennenaikaisten vaalien järjestämisestä 12. joulukuuta.
  • Aiemmin tiistai-iltana parlamentin alahuone torppasi äänin 315–295 työväenpuolueen esityksen vaalipäivän aikaistamisesta joulukuun 9. päiväksi äänin 315-259.
  • Ylähuoneen ei odoteta vastustavan esitystä.
  • Euroopan unioni myönsi eilen Britannialle uuden brexit-jatkoajan.

Britanniassa on määrä järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit 12. joulukuuta. Parlamentti äänesti tiistai-iltana äänin 438-20 vaalien järjestämisen puolesta kyseisenä ajankohtana.

Aiemmin illalla parlamentti torjui äänestyksessään oppositiojohtaja Jeremy Corbynin esityksen, jossa kaavailtiin vaaleja pidettäväksi 9. joulukuuta pääministeri Boris Johnsonin hallituksen esittämän 12. päivän sijaan. Parlamentin ylähuone käsittelee lakiesitystä keskiviikkona. Ylähuoneen odotetaan hyväksyvän esityksen.

Johnsonin hallitus esitti uusia vaaleja ja se sai tuekseen sekä brexitiä vastustavat liberaalidemokraatit että Skotlannin kansanpuolueen SNP:n.

Johnsonin mielestä vaalit pidetään, koska nykyinen parlamentti ei kykene tekemään päätöstä EU-erosta.

Parlamentti on keskustellut äänestysikärajan laskusta, mutta niistä ei äänestetty tiistaina. Johnsonin poliittinen edustaja kertoi aiemmin, että pääministeri peruuttaa suunnitelmat ennenaikaisista vaaleista, mikäli parlamentti päättää laskea äänestysikää tai sallii EU-kansalaisten äänestämisen.

Pääministeri Johnson erotti puolueestaan 21 konservatiivia syyskuussa, koska he eivät tukeneet hänen suunnitelmaansa erota EU:sta – sopimuksella tai ilman. Tiistaina hän ilmoitti, että 10 heistä on otettu takaisin puolueeseen.

EU vahvisti virallisesti lisäajan

Euroopan unioni myönsi maanantaina Britannialle uuden brexit-jatkoajan. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi Twitterissä, että unioni hyväksyi lykkäyksen virallisesti ja muistutti, että kyseessä voi olla viimeinen kerta, kun lisäaikaa myönnetään.

Hetki ennen parlamentin istunnon alkua opposition johtava puolue, työväenpuolue ilmoitti tukevansa uusien vaalien järjestämistä. Puheenjohtaja Jeremy Corbyn vahvisti asian istunnossa.

Corbynin ilmoitus oli käytännössä vaalikampanjan alku. Hän sanoi puolueensa aloittavan erittäin kunnianhimoisen ja radikaalin kampanjan, joka pyrkii maan perusteelliseen uudistamiseen.

Tulikivenkatkuinen parlamenttikeskustelu

Maanantaina Johnson yritti saada aikaan päätöksen vaaleista parlamenttipäätöksellä, joka olisi edellyttänyt kahden kolmasosan enemmistöä. Työväenpuolue torjui yrityksen jättämällä äänestämättä.

Tiistaina esillä oli toinen keino, vaalilain muutos, joka saatiin läpi yksinkertaisella enemmistöllä.

Britannian pääministeri Boris Johnson Kuva: Andy Rain / EPA

Liberaalidemokraatit ja SNP vaativat tukensa ehtona, että hallitus lupaa, että mahdollisuus sopimuksettomaan brexitiin suljetaan pois, ja että hallitus lupaa, ettei se yritä EU-erosopimuksen ratifiointia ennen vaaleja. Hallitus on tuettävästi luvannut täyttää ehdot.

Työväenpuolueen johtaja Corbyn ilmoitti ennen istunnon alkua, että lupaus no-deal-vaihtoehdon sulkemisesta pois on toteutunut.

Hallitus on esittänyt, että lakimuutoksen kaikki vaiheet käytäisiin läpi saman päivän aikana. Toiveissa on, että asian käsittelyyn riittäisi kuusi tuntia.

Koska vaalilain muutos on jo käytännössä varmistunut, puoluejohtajat ovat alkaneet jo käydä vaalikampanjaa. Johnson ja Corbyn sättivät toisiaan ja toistensa puolueita armottomasti.

Johnson mainitsi, että Corbyn tunnetaan innokkaana puuronsyöjänä. Nyt hänen on Johnsonin mukaan syötävä annettu puuro sellaisenaan, toisin kuin sadun Kultakutrin, joka kieltäytyi liian kuumasta ja kylmästä puurosta.

Corbyn puolestaan haukkui hallituksen politiikan, joka on hänen mukaansa ajanut lukuisia ihmisiä köyhyyteen ja kasvattanut tuloeroja.

Jatkaako puhemies Bercow?

Istunnon aluksi parlamentti päätti hyväksyä vaalilain muutoksen käsittelyn päivän istunnossa, mutta hyväksyi samalla, että lakiesitykseen voidaan tehdä muutoksia.

Puhemies John Bercow neuvoi edustajia, ettei tähän asiaan käytettäisi kovin paljon aikaa, koska oletettavasti edustajat haluavat keskustella itse asiasta, eli vaaleista. Aikaa ei ole hukattavaksi.

Puhemies Bercow mainitsi myös, että vaikka hän on ilmoittanut jättävänsä paikkansa lokakuun lopussa, eikä hänellä ole tarvetta pysyä tehtävässään, hän voi jatkaa, jos edustajat niin haluavat.

.
.