1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kidutus

Saksassa kaksi Syyrian turvallisuuspalvelun entistä työntekijää asetettu syytteeseen vakavista ihmisoikeusloukkauksista

Saksasta turvapaikkaa hakeneet miehet pidätettiin helmikuussa.

Syyrian turvallisuusjoukkojen tarkastuspiste lähellä Damaskosta. Arkistokuva. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Saksalainen syyttäjä on asettanut kaksi entistä Syyrian turvallisuuspalvelun työntekijää syytteeseen kidutuksesta, joukkoraiskauksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Syyrialaismiesten kerrotaan hakeneen turvapaikkaa Saksasta vuonna 2012. Miesten epäillään syyllistyneen vakaviin rikoksiin ennen kuin he lähtivät Syyriasta.

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset alkoivat toden teolla maaliskuussa 2011 ja Syyrian tiedustelupalvelut osallistuivat yrityksiin pysäyttää mielenosoitukset väkivalloin.

Saksa etsii useita Syyrian hallinnon edustajia

Yhden miehistä epäillään toimineen tiedustelupalvelun osastopäällikkönä. Häntä syytetään osallistumisesta vankien kidutukseen huhtikuusta 2011 syyskuuhun 2012. Toinen syytteeseen asetettu oli vastuussa tarkastuspisteestä, jossa satoja ihmisiä otettiin kiinni ja lähetettiin vankilaan. Häntä epäillään myös kidutuksesta.

Syyrialaismiehet pidätettiin helmikuussa (siirryt toiseen palveluun) Saksassa samaan aikaan, kun kolmas epäilty otettiin kiinni Ranskassa. Saksalaiset syyttäjät yrittävät saada oikeuden eteen parikymmentä Bashar al-Assadin hallinnon sotilasta ja turvallisuuspalvelujen työntekijää. Joukossa on kenraali Jamil Hassan (siirryt toiseen palveluun), joka on johtanut pahamaineista Syyrian ilmavoimien tiedustelu- ja turvallisuuspalvelua.