Hyppää sisältöön

Syytteet tulossa ainakin 8 henkilölle vakuutusyhtiö Pohjantähden kuohuissa

Kanta-Hämeen käräjäoikeus ei ole vielä määrännyt jutuille käsittelypäivää.

Yhtiökokous vuodelta 2017 on pysynyt pitkään tutkinnassa ja otsikoissa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Keskinäisen vakuutusyhtiö Pohjantähden ylimääräiseen yhtiökokoukseen liittyvät tapahtumat johtavat käräjille. Kahdeksaa henkilöä epäillään jutussa vakuutusyhtiörikoksesta. Lisäksi syyttäjä harkitsee parhaillaan lisää syytteitä.

Hämeenlinnalaisen vakuutusyhtiö Pohjantähden toiminta on ollut Finanssivalvonnan tarkkailussa nyt jo puolitoista vuotta, keväästä 2018.

Vakuutusyhtiö Pohjantähden asioiden mutkat johtavat muutaman vuoden taakse ja etenkin kesään ja syksyyn 2017. Pohjantähden ylimääräiseen yhtiökokoukseen liittyen epäillään vakuutusyhtiörikosta eli sitä, että kokouksessa kierrettiin yhtiöjärjestyksessä olevaa äänioikeuden rajoittamista koskevaa määräystä, niin sanottua äänileikkuria. Yhtiökokouksessa saa omasta puolestaan tai toisen valtuuttamana äänestää vain tietyllä äänimäärällä. Asian nosti esille Finanssivalvonta kesällä 2018.

Finanssivalvonta pyysi tuolloin poliisia selvittämään asiaa. Finanssivalvonta asetti myös oman asiamiehensä seuraamaan Pohjantähden toimintaa. Asiamies on edelleen yhtiössä mukana. Asiamies osallistuu yhtiön hallituksen kokouksiin ja seuraa kirjallisesti yhtiön hallintoa.

Finanssivalvonta halusi tarkemman tutkinnan

Syksyllä 2018 Hämeen poliisi tuli esitutkinnassa siihen johtopäätökseen, että Pohjantähden yhtiökokouksessa kukaan ei ollut toiminut kenenkään toisen välikätenä. Poliisi ei epäillyt asiassa tapahtuneen vakuutusyhtiörikosta.

Finanssivalvonta piti kuitenkin Hämeen poliisin esitutkintaa puutteellisena ja riittämättömänä ja kanteli asiasta. Valtakunnansyyttäjänvirasto päättikin maaliskuussa 2019, että tutkintaa on jatkettava.

Uusi poliisin esitutkinta valmistui loppukesästä 2019 ja se on ollut aluesyyttäjä Mirva Hilanderin arvioitavana Itä-Suomen syyttäjäalueella. Aluesyyttäjä on nyt päätynyt nostamaan syytteet asiassa, aluksi kahdeksaa henkilöä vastaan Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Heitä epäillään vakuutusyhtiörikoksesta. Siitä voidaan tuomita sakkoon tai enintään vuoden vankeuteen.

Lisäksi harkinnassa on muitakin syytteitä, kertoo aluesyyttäjä Mirva Hilander Ylelle.

Pohjantähdessä odotellaan asian käsittelyä

Keskinäinen vakuutusyhtiö Pohjantähti on saanut tiedon jutun menosta oikeuteen. Pohjantähden lakimies ja varatoimitusjohtaja Krista Rantala korostaa, että syytteet koskevat yksityisiä henkilöitä, ei Pohjantähteä yhtiönä. Syytteitä on saanut kuitenkin yhtiön palveluksessa olevia henkilöitä, mutta yksityishenkilöinä.

Pohjantähdessä odotetaan jutuille käsittelypäivää käräjille. Niin ikään Pohjantähti odottaa, että Finanssivalvonta vetäisi asiamiehensä pois yhtiöstä loppuvuodesta.

Yhtiön toimitusjohtajaksi valittiin syksyllä 2018 Aki Kiiliäinen Lähi-Tapiolasta. Myös yhtiön hallitus on koottu 2018, hallituksen puheenjohtajana on Kari Kaartinen.

Yhtiökokouksen kohut eivät ole vaikuttaneet Pohjantähden toimintaan tai asiakassuhteisiin. Yhtiön ilmoituksen mukaan se odottaa tälle vuodelle 3,4 prosentin kasvua maksutuloissa. Se on kasvattanut tänä vuonna vakavaraisuusasteen yli 270 prosenttiin ja on tekemässä viime vuoden tapaan vahvan tuloksen.

Keskinäisen vakuutusyhtiö Pohjantähden palveluksessa on runsaat 300 henkilöä. Vuonna 2018 vakuutusyhtiön saama maksutulo oli lähes 100 miljoonaa euroa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Hämeenlinnassa.

.
.