Hyppää sisältöön

Tällainen oli Princen ensisuudelma ja näin hän puhui rasismista – tänään julkaistiin muistelmat, joihin tähti lupasi uutispommeja

Prince kertoi tulevista muistelmistaan vain kuukausi ennen kuolemaansa.

Prince keikan tauolla Dirty Mind -kiertueen takahuoneessa vuonna 1981. Princen The Beautiful Ones -muistelmien kuvitusta. Kuva: Allen Beaulieu

Princen the Beautiful Ones -muistelmat julkaistiin tänään yhtä aikaa maailmalla ja suomeksi käännettynä.

Aikeestaan kirjoittaa elämäkerta Prince ilmoitti vain kuukausi ennen kuolemaansa.

– Kirja tulee pudottamaan muutaman pommin, joten toivottavasti jengi on valmiina, tähti totesi.

Työ jäi kesken. Prince ehti aloittaa projektin yhdessä toimittaja Dan Piepenbringin kanssa tammikuussa. Hanke keskeytyi Princen yllättävään kuolemaan huhtikuussa 2016.

Vielä neljää päivää aiemmin Prince oli soittanut Piepenbringille kertoakseen, että oli kunnossa. Syytä oli, sillä mediassa oli juuri uutisoitu Princen lentokoneen hätälaskusta. Tajuton tähti oli toimitettu sairaalaan kesken lennon.

Vajaa viikko tämän jälkeen Prince löydettiin hissistä kotoaan Minneapolisista. Hän oli kuollut opioidi-pohjaisen Fentanyl-nimisen lääkkeen yliannostukseen vain 57-vuotiaana.

Prince esiintyi Wembley Areenalla Lontoossa 1990. Kuva: Rudi Keuntje / AOP

Uskotko solumuistiin?

Viimeisen puhelun aikana Prince kysyi muistelmien toimittaja Piepenbringiltä, uskoiko tämä solumuistiin. Prince ajatteli, että kokemukset siirtyvät sukupolvelta toiselle, että kehomme perivät vanhempiemme muistot.

– Raamattua lukiessa aihe nousi taas mieleeni. Isien synnit. Miten se olisi mahdollista ilman solumuistia, kirja siteeraa Princeä.

Prince ajatteli, että hän oli vanhempiensa synteesin tulos, että hänen vanhempiensa luonteiden ristiriita oli osa häntä.

– Hän sanoi tuntevansa heidän kaksinkamppailunsa elimistössään, biologisella tasolla, Piepenbring kertoo kirjassa.

Puhelu päättyi sanoihin:

– Halusin oikeastaan vain kertoa, että näitä juttuja olen tässä pohtinut ja että olen kunnossa.

Prince uudessa France Avenuen kodissaan huhtikuussa 1978. Princen The Beautiful Ones -muistelmien kuvitusta. Kuva: Joseph Giannetti

Holvista löytyi myös perhealbumeita

Kun Prince kuoli, Piepenbringille jäivät vain omat muistiinpanot tapaamisista tähden kanssa ja 28 sivua Princen itse kirjoittamaa lapsuuden ja nuoruuden kuvausta.

Piepenbring pääsi jälkikäteen artistin kodin, Paisley Parkin, kuuluisaan holviin, jossa säilytetään tähden säveltämää julkaisematonta musiikkia.

Sieltä löytyi myös henkilökohtaisia muistoja, perhealbumeita, ennen näkemättömiä valokuvia, sanoituksia ja Princen käsinkirjoittama Purple Rain -elokuvan treatment eli laaja esittely. Ne kaikki ovat nyt osa muistelmia.

Isossa osassa on Dan Piepenbringin johdanto, johon hän on kirjoittanut auki Prince-tapaamisten yksityiskohdat. Mitä tapahtui, mitä Prince teki, miltä hän tuoksui – viipyilevältä kanelilta – ja mitä sanoi.

Inhosi Ed Sheerania ja Kate Perryä

Piepenbring toteaa, että keskustelut Princen kanssa olivat harhailevia istuntoja. Siihen viittavat myös kirjaan päätyneet lukuisat polut ja aihiot.

Muistelmissa muun muassa kerrotaan, että Prince järjesti elokuvien yksityisnäytöksiä, joiden aikana katsottiin Kung Fu Panda kolmonen. Että Prince ei pitänyt Ed Sheeranista, eikä Katy Perrystä, “vaikka heidän musaansa tungettaisiin kurkustamme alas jatkuvalla syötöllä”.

Että Prince oli tohkeissaan Broadwayn hiphop-musikaali Hamiltonista, jonka kaikki näyttelijät tulevat erilaisista etnisistä taustoista. Prince halusi saada muistelmiin samanlaista rytmiä, ja paljon dialogia.

– Aina suoraan asiaan, eikä mitään tyhjäkäyntiä, Prince hehkutti.

Prince esiintyi Birminghamissa Isossa-Britanniassa 2014. Kuva: WENN.com / AOP

Jumala, rakkaus, rotu

Prince kysyi Piepenbringiltä, voisivatko he kirjoittaa kirjan, joka ratkaisee rasismin ongelman. Hän kertoi varhaisista rasismiin liittyviä kokemuksistaan lapsuuden Minneapolisissa.

Hänen paras ystävänsä oli ollut juutalainen poika, jota joku oli heittänyt kivellä. Prince itse kävi koulua rikkaiden lasten kanssa, jotka eivät pitäneet siitä, että hän oli samassa paikassa. Princeä nimiteltiin hänen ihonvärinsä vuoksi.

Piepenbring kertoo, että istuntojen aikana palattiin muutamaan teemaan toistuvasti. Näitä olivat muun muassa Jumala, rakkaus, Amerikan rotukäsitys, musiikkimaailman kaksinaamaisuus ja se, miten häilyväistä luovuus on.

Kirjan mukaan Prince halusi kirjoittaa muistelmien jälkeen monta teosta, ottaa elämänsä tarinan omiin käsiinsä ja kumota ennakkoluulon, että hän olisi “egoistinen mielipuoli”.

Prince For You -levyn kuvauksissa. Otos San Franciscon Macy’s-tavaratalossa vuonna 1977 hylättiin. Princen The Beautiful Ones -muistelmien kuvitusta. Kuva: Joseph Giannetti

Ensisuudelma kotileikeissä

Kirjasta tekee erityisen Princen käsinkirjoittamat muistot. Ne on printattu kirjaan sellaisenaan. Käsiala on säntillistä, suorastaan kaunista. Omissa teksteissään Prince palaa lapsuuteen.

– Tiedättehän, miten jonkun tietää hymyilevän, vaikka hänestä näkee vain silmät? Äitini silmät olivat sellaiset. Isäni piano. Se on ensimmäinen asia, jonka muistan kuulleeni. Hän soitti nuorempana jopa hätäisen vilkkaalla, mutta virtaavalla otteella. Se soundi oli täynnä iloa.

Princen isä oli Jumalaan uskova jazz-muusikko, äiti oli jazz-laulaja, joka tykkäsi juhlia.

Prince kuvailee myös vanhempiensa riitoja, eroa, epileptisiä kohtauksiaan lapsena ja ensisuudelmaansa 5–6-vuotiaan Laura Winnickin kanssa, joka näytti aivan Elizabeth Taylorilta.

– Yhtenä päivänä Laura keksi yllättäen, että minun tulee leikkiä hänen aviomiestään. Kyseessä ei ollut Minneapolisin ensimmäinen rotujenvälinen liitto, mutta olimme siinä sarjassa epäilemättä nuorimmat, Prince kirjoittaa.

"Älä mene naimisiin missään tapauksessa"

Eroottisesti latauneesta musiikistaan ja sanoituksistaan tunnettu artisti kertoo, miten hän sai isäpuoleltaan seksuaalivalistusta. Tämä vei murrosikäisen pojan katsomaan lapsilta kiellettyjä elokuvia.

– Jos saisin palata noihin aikoihin ja valita itse tavan, jolla näistä asioista kuulen, toivoisin jotain seuraavaa: lukisin Raamatusta Laulujen laulun yhdessä jonkun rakastavan vanhemman kanssa, minkä jälkeen tekstistä keskusteltaisiin yhdessä. Mutta meidän oppimisympäristömme olivat kadut, Prince kirjoittaa.

Oma, Raamattua lukeva isä kertoi pojalle vastakkaisesta sukupuolesta näin.

– ”Onko sinulla tyttöystävä? Hyvä. Älä mene naimisiin äläkä missään tapauksessa saata ketään raskaaksi.”

Prince, syntymänimeltään Prince Rogers Nelson oli kahdesti naimisissa. Kumpikin liitto päättyi eroon.

Erakkomaineen saanut artisti varjeli yksityisyyttään tarkasti, mutta vihjasi raottavansa salaperäisyyden verhoa muistelmissa.

Princen levyjä on myyty yli sata miljoonaa kappaletta. Hänen tunnetuimpia hittejään ovat muun muassa Purple Rain, Kiss, 1999, Little Red Corvette, Cream ja When Doves Cry

Elämäkerran nimi The Beautiful Ones tulee Purple Rain -elokuvan samannimiseltä kappaleelta.

Muistelmakirjan on suomentanut Petri Silas.

Lue myös:

Kuva: WENN.com/ AOP
.
.