1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pääsykokeet

Hakijat kuvailevat ammattikorkeakoulujen uutta valintakoetta kattavaksi, mutta osin sekavaksi – “Eettinen osio oli mielestäni epäonnistunut”

Koe koostui pelkästään rasti ruutuun -tehtävistä. Hakijat ihmettelivät haastatteluista luopumista.

pääsykokeet
Hakijat odottavat pääsykokeeseen Karelia-ammattikorkeakoulussa.
Hakijat jonottivat pääsykokeeseen aamulla Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa. Koetilaan sai viedä mukanaan vain oman tietokoneen ja pientä evästä.Laura Kosonen / Yle

Monipuolinen. Haastava. Osittain sekava. Muun muassa näin kuvaavat ammattikorkeakoulujen uutta valintakoetta siihen tänään osallistuneet hakijat.

Ammattikorkeakoulujen valintakokeet uudistettiin täksi syksyksi kokonaan. Samalla digitaalisella kokeella haetaan nyt kaikkiin eri koulutusohjelmiin lukuun ottamatta kulttuurialaa.

– Kokeessa oli pelkästään monivalintatehtäviä. Yksi osio oli englanninkielinen, ja sen koin vaikeaksi, sanoo Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa kokeeseen osallistunut Jenni Hyttinen-Leskinen.

Hannele Kiiskinen, Katriina Sudenlinna ja Jenni Hyttinen-Leskinen
Hannele Kiiskinen, Katriina Sudenlinna ja Jenni Hyttinen-Leskinen osallistuivat ammattikorkeakoulun uuteen valintakokeeseen ensimmäisten joukossa Joensuussa. Laura Kosonen / Yle

"Tuntuivat kompakysymyksiltä"

Kaikille yhteisiä osioita valintakokeessa ovat päätöksentekotaidot sekä kieli- ja viestintätaidot. Lisäksi kokeessa mitataan alasta riippuen matemaattisia taitoja ja kykyä tunnistaa eettisiä tilanteita. Hakijoiden mukaan kokeen tekstiaineistot käsittelivät muun muassa robotiikkaa ja työelämän pelisääntöjä.

Jokaisen osion tekemiseen on määrätty maksimiaika, minkä jälkeen osio sulkeutuu. Koe tehdään omalla kannettavalla tietokoneella koetilaisuudessa.

– Eettinen osio oli mielestäni epäonnistunut. Kysymykset tuntuivat kompakysymyksiltä, eikä niihin voinut vastata pelkistetysti kyllä tai ei. Osiossa oli kuvailtu arkisia tilanteita, joihin ei välttämättä ole oikeita tai vääriä ratkaisuja, sanoo Hannele Kiiskinen. Hän haki opiskelemaan sosionomiksi Karelia-ammattikorkeakouluun.

Tradenomiksi hakeneen Katriina Sudenlinnan mielestä osa kysymyksistä oli sekavasti ilmaistu. Hän toivoi seuraavalle kerralle selkeämpää kysymyksenasettelua.

Kokeeseen ei voi valmistautua

Valintakokeita pidetään ammattikorkeakouluissa eri puolilla Suomea perjantaihin 1.11. saakka. Tänä syksynä opiskelijavalinta ammattikorkeakouluihin laitettiin kokonaan uusiksi. Keskeisimmät asiat ammattikorkeakoulujen historian suurimmassa haku-uudistuksessa ovat:

  • Kokeeseen ei voi valmistautua etukäteen eikä esimerkiksi pääsykoekirjoja ole käytössä.
  • Samalla kokeella voi hakea opiskelemaan eri aloille. Valintakokeessa suoritetaan ne osiot, jotka kuhunkin koulutukseen vaaditaan.
  • Kokeen voi tehdä millä tahansa koepaikkakunnalla riippumatta siitä, minkä kaupungin ammattikorkeakouluun on hakemassa.
  • Haastatteluja tai soveltuvuustestejä ei järjestetä uutta valintakoetta koskevilla aloilla.

Eniten ihmetystä hakijoissa herätti se, että soveltuvuutta arvioivat haastattelut ja psykologiset testit on poistettu valintakokeista kokonaan.

– Haastattelu pitäisi kyllä olla mukana, koska siinä tarvitaan erilaisia valmiuksia. Esimerkiksi itselleni puhuminen on luontevampaa kuin kirjallisten tehtävien tekeminen, Hannele Kiiskinen sanoo.

Opiskelijoita Karelia-ammattikorkeakoulun ruokalassa
Syksyn yhteishaussa uuteen valintakokeeseen ilmoittautui 25 000 hakijaa. Opiskelupaikkoja on jaossa noin 6 400.Laura Kosonen / Yle

Haastattelua toivotaan takaisin

Ammattikorkeakouluissa suunta on eri kuin toisen asteen opinnoissa. Aiemmin tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriö päätti palauttaa soveltuvuuskokeet sosiaali- ja terveysalan ammatilliseen koulutukseen.

Lähihoitajaksi pääsee siis jatkossa opiskelemaan soveltuvuustestien kautta, mutta sairaanhoitajaksi haluavien soveltuvuutta ei arvioida erikseen esimerkiksi haastattelulla.

– Haastattelu pitäisi ehdottomasti olla mukana valintakokeessa. Minusta se olisi hoitoalalla välttämätöntä, sanoo sairaanhoitajakoulutukseen hakeva Jenni Pölönen.

Pölönen ja hänen kaverinsa Noora Ylönen ja Venla Kettunen ovat jo aloittaneet hoitoalan opinnot avoimen ammattikorkeakoulun puolella ja hakivat nyt tutkinto-oikeutta valintakokeessa.

Karelia-ammattikorkeakoulun vararehtori Pekka Auvinen kertoo, että haastattelujen poistaminen valintakokeesta esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalta on herättänyt keskustelua myös opettajakunnassa.

– Uuden valintakokeen on tarkoitus mitata opiskelijan soveltuvuutta korkeakouluopiskeluun yleensä, ei tietyn alan sisältöjä tai osaamista, perustelee valintakokeen uudistamishankkeen projektipäällikkö Marko Borodavkin Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Jenni Pölönen, Noora Ylönen ja Venla Kettunen
Jenni Pölösen, Noora Ylösen ja Venla Kettusen mielestä haastattelun pitäisi olla osa valintakoetta ainakin hoitoalalla. Laura Kosonen / Yle

Vaikeustasoa arvioidaan seuraavia hakuja varten

Valintakoetilaisuudet järjestetään kaikissa ammattikorkakouluissa samaan aikaan. Kokeessa on käytössä suljettu verkko, johon hakijat liittyvät omalla tietokoneellaan.

Ensimmäisenä koepäivänä teknisiä ongelmia ei ilmennyt. Karelia-ammattikorkeakoulussa, kuten muuallakin, hakijoita neuvottiin jättämään verkkoyhteyksiä hyödyntävät laitteet, esimerkiksi älykellot, koesalin ulkopuolelle. Myös langattomien hiirten ja näppäimistöjen käyttö on kielletty kokeessa.

Kokemuksia uudesta valintakokeesta aiotaan analysoida tarkasti. Nyt kokeessa oli mukana myös kysymyksiä, jotka ovat vain tutkimuskäyttöön ja joita ei huomioida arvioinnissa.

– Tämän syksyn koevastausten perusteella pystymme arvioimaan kokeen vaikeustasoa ja erottelukykyä, Marko Borodavkin sanoo.

Ensi keväästä alkaen osa ammattikorkeakoulujen opiskelijoista valitaan suoraan todistusten perusteella ja osa valintakokeen perusteella.

Osallistuitko ammattikorkeakoulun uuteen valintakokeeseen? Mitä mieltä olet kokeesta. Osallistu keskusteluun klo 22:een asti.

Juttua muokattu 30.10. klo 8:25: korjattu, että ammattikorkeakoulujen valintakokeet jatkuvat perjantaihin 1.11. saakka.

Lue myös:

Haku ammattikorkeakouluihin mullistuu täysin – 5 tärkeää faktaa tänään käynnistyvistä pääsykokeista: matematiikan taitoja painotetaan

Ammattikorkeakoulut uudistivat pääsykokeensa – tänä syksynä sama koe avaa tien sairaanhoitajan tai insinöörin opintoihin

Katso, mihin koulutuksiin ammattikorkeakouluissa on vaikeinta päästä – Sanna Rauta sai unelmiensa opiskelupaikan ja kertoo nyt, millainen asenne häntä auttoi

Lue seuraavaksi