Hyppää sisältöön

Suolistosyövän seulonta saanut hyvän vastaanoton – "Syöpä on tärkeää löytää jo ennen kuin tulee oireita"

Keväällä alkaneissa yli kuusikymppisten seulonnoissa ovat mukana Lounais-Suomesta pilottikuntina Säkylä, Paimio ja Sauvo.

Säkylä on yksi kunnista, joissa tehdään vapaaehtoisia suolistosyöpäseulontoja. Arkistokuva.

Säkylässä on osallistuttu hyvin vapaaehtoiseen suolistosyöpäseulontaan. Paimiossa ja Sauvossa on sen sijaan osallistuminen ollut hieman muita pilottikuntia vähäisempää.

Seulonta toteutetaan kotiin lähetettävällä testillä, joka tunnistaa veren ulosteesta yhden näytteen perusteella.

Säkylässä seulontaan kutsuttujen määrä on tänä vuonna 450. Kutsutut ovat 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaita. Tähän mennessä seulontaan on osallistunut miltei 70 prosenttia kutsutuista.

Paimiossa ja Sauvossa kutsuttujen määrä on tänä vuonna yhteensä runsaat 700. Tähän mennessä seulontaan on osallistunut noin 60 prosenttia kutsutuista.

Muualta maasta mukana seulonnoissa ovat Tampere, Jyväskylä, Oulu, Muurame, Orivesi ja Ylitornio.

Seulonta laajenee valtakunnalliseksi

Ensi vuonna seulontoihin tulee lisää kuntia. Pilottikunnat ovat mukana jatkossakin. Tulevina vuosina kutsun saavat kaikki 60–74-vuotiaat.

Hallitusohjelman mukaan suolistosyövän seulonta laajenee valtakunnalliseksi vuonna 2022.

Nyt pilottivaiheessa suolistosyöpäseulonnasta on ohjattu jatkotutkimuksiin arvion mukaan koko maassa satoja ihmisiä. Tarkempia lukuja ei ole vielä saatavissa ennen kuin meneillään olevista seulonnoista kertyy tietoa enemmän.

Suolistosyöpä voi olla oireeton

Tutkija Maija Jäntti Syöpärekisteristä on tyytyväinen seulonnan saamaan vastaanottoon. Hän korostaa seulontaan osallistumisen tärkeyttä, vaikka oireita ei olisikaan.

Oireet voivat olla epämääräisiä ja niitä on hyvin vaikea tunnistaa. Syöpään voivat viitata esimerkiksi muutokset vatsan toiminnassa: ripulia, ummetusta tai mahdollisesti joskus painonlaskua ja anemiaa.

– Suolistosyöpä löydetään usein aika myöhään ja silloin hoidot ovat usein raskaita. Siksi on tärkeää, että seulonnan avulla suolistosyöpä löydetään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jo ennen kuin tulee oireita.

Tutkimusten mukaan seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään. Syöpä on helpompi hoitaa varhaisessa vaiheessa kuin pidemmälle ehtineenä.