1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjoismaiden neuvosto

Yhteinen aikavyöhyke koko Pohjolaan? Pohjoismaiden neuvosto etsii Tukholmassa yhteistyön muotoja

Keskiryhmä haluaa neljälle Pohjoismaalle yhteisen aikavyöhykkeen.

Pohjoismaiden neuvosto
Pohjoismainen neuvosto.
Ehdotus yhteisestä aikavyöhykkeestä on esillä Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Tukholmassa. Fredrik Sandberg / Lehtikuva

Pohjoismaiden pääministerien ja parlamentaarikkojen kokous käynnistyi Tukholmassa tiistai-iltapäivänä. Pohjolan huippukokouksessa keskustellaan ympäristöstä, kestävästä kehityksestä ja turvallisuudesta.

Suomea edustaa kokouksessa pääministeri Antti Rinne ( sd. ).

Tavoitteena yhteinen aika – mutta mikä?

Esille nousee myös puolueryhmien ehdotuksia Pohjoismaiden yhteistyön muodoista.

Keskiryhmän mielestä Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan aikavyöhykkeet voitaisiin yhdistää.

Ryhmä, johon Suomesta kuuluvat Keskusta ja Vihreät, pitää yhteistä aikavyöhykettä tapana edistää maiden välistä integraatiota.

Ehdotuksessa ei oteta kantaa siihen, mikä aikavyöhyke Pohjolaan valittaisiin. Suomi on eri ajassa kuin muut.

Keskiryhmä painottaa kuitenkin, että aikaero Islantiin ei saisi kasvaa liian suureksi. Nyt Suomen ja Islannin aikaero on talvella kaksi, kesällä peräti kolme tuntia.

Konservatiivit karsastavat Huaweita

Konservatiivinen ryhmä haluaa yhteisen kannan siihen, voiko kiinalainen Huawei päästä 5G-markkinoille Pohjoismaissa.

Ryhmä huomauttaa, että Kiinan tiedustelulait velvoittavat kiinalaiset yritykset yhteistyöhön maan tiedustelupalvelun kanssa.

Konservatiivit kysyvät, voidaanko yhteiskunnalle tärkeän tekniikan sektorilla luoda riippuvuus autoritaarisesta maasta tulevaan yhtiöön.

Ryhmän mielestä kumppanuus Kiinan kanssa on ristiriidassa Pohjoismaiden turvallisuus- ja puolustusyhteistyön syventämisen ja kyberturvallisuuden kanssa.

Vihreä vasemmisto lisäisi kiintiöpakolaisia

Vihreän vasemmiston ryhmä haluaa jouduttaa turvapaikanhakijoiden anomusten käsittelyä. Sen mielestä Pohjolaan voitaisiin ottaa lisää kiintiöpakolaisia.

Sosialidemokraatit korottaisivat Norjan Bergenin yliopiston tutkivan journalismin keskuksen SUJO:n pohjoismaiden yhteiseksi. Keskus tarjoaa tukea tutkivan journalismin paikallisiin hankkeisiin.

Pohjoismaiden neuvosto keskustelee puolueryhmien ehdotuksista ja päättää, viedäänkö niitä eteenpäin.

Pohjoismaiden pääministereiden kokoontuessa on määrä hyväksyä strategia yhteiskuntaturvallisuuden parantamiseksi. Kokous päättyy keskiviikkona.

Lue seuraavaksi