Tutkimus: Merenpinnan nousu uhkaa luultua useampia – jopa 300 miljoonan kodit vaarassa vuosisadan puolivälissä

Tutkimuksen mukaan merenpinnan nousu vaikuttaa jopa kolme kertaa luultua suurempaan ihmisjoukkoon.

Merenpinnan nousu uhkaa San Blasin saaristoa Panamalla. Naiset nousivat käsin veistetyn kanootin kyytiin Gardi Sugdubin saarella kesäkuussa. Kuva: EPA

Merenpinnan nousu ja rannikkotulvat uhkaavat tulevaisuudessa suurempaa määrää ihmisiä, mitä aiemmin on luultu.

Arviolta 300 miljoonaa ihmistä asuu alueilla, joilla esiintyy vuosisadan puolivälissä merenpinnan noususta johtuvia tulvia vähintään kerran vuodessa, kertoo tuore tutkimus.

Tutkimuksen mukaan näin käy, jos hiilidioksidipäästöjä ei leikata tuntuvasti ja rannikkoalueiden tulvavarmuutta vahvisteta.

Tutkimus on julkaistu Nature Communications (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä. Edellisissä arviossa vastaava tulvariski koski 80 miljoonaa ihmistä.

Erot tuloksissa selittyvät osin tutkimusmenetelmillä.

Aiemmissa Nasan tutkimuksissa on käytetty satelliittien toimittamaa dataa, joka The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun)yliarvioi maanpinnan korkeutta puiden ja korkeiden rakennusten takia.

Nyt tutkijat valjastivat keinoälyn pinnanmuotojen analyysiin.

– Olemme saaneet selville, että merenpinnan nousun ja rannikkotulvien muodostama uhka on luultua suurempi, sanoi Climate Central -ilmastokeskuksen johtaja ja tutkija Benjamin Strauss uutistoimisto Reutersille.

Indonesian pääkaupungin Jakartan suojaksi on rakennettu muuria, sillä kaupunki uppoaa samalla kun merenpinta nousee. Maaliskuussa 2018 otetussa kuvassa näkyy meren rikki huuhtoma talo. Kuva: Mast Irham / EPA

Tutkijoiden mukaan tulos on yllättävä ja hälyttävä.

– Arviot näyttävät ilmastonmuutoksen potentiaalin muokata kaupunkeja, taloutta, rantaviivoja ja kokonaisia globaaleja alueita elinaikanamme, sanoi tutkimuksen päätutkija Scott Kulp The Guardianille.

Tuhoisat myrskytulvat ja voimistuvat trooppiset hirmumyrskyt uhkaavat eniten Aasiaa, jossa asuu valtaosa maailman väestöstä.

Esimerkiksi Bangladeshissa vuosittaisten tulvien uhkaamien henkilöiden lukumäärä voi kahdeksankertaistua vuoteen 2050 mennessä. Myös Kiina, Intia, Vietnam, Indonesia ja Thaimaa ovat riskimaiden joukossa.

Indonesiassa pääkaupunki Jakartan suojaksi on jo rakennettu muuria, sillä kaupunki uppoaa samalla kun merenpinta nousee. Osa kymmenen miljoonan asukkaan Jakartasta on vaarassa jäädä veden alle jo lähivuosina.

Juttua korjattu 30.10.2019 kello 19:58: Jutussa luki virheellisesti, että tulvien määrä voi kahdeksankertaistua Bangladeshissa. Oikea muoto on tulvien uhkaamien henkilöiden lukumäärä.

Lue myös: