1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjoismaiden neuvosto

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnot Tanskaan ja Norjaan – Greta Thunberg kieltäytyi saamastaan ympäristöpalkinnosta

Suomi jäi tällä kertaa ilman palkintoja.

Pohjoismaiden neuvosto
Pohjoimaiden neuvoston palkintojenjakotilaisuus.
SVT

Tukholmassa jaettiin tiistai-iltana Pohjoismaiden neuvoston kulttuuripalkinnot.

Ympäristöpalkinnon voitti ruotsalainen, maailmalla mainetta niittänyt nuori ympäristöaktivisti, Greta Thunberg. Hän kertoo Twitterissä ja Instagramissa kieltäytyvänsä palkinnon vastaanottamisesta, vaikka pitääkin sitä suurena kunnianosoituksena, mutta ilmastotoimia samaan aikaan puutteellisina. Ulkomailla olevan Thunbergin viestin välittivät palkintogaalassa FridaysForFuture-liikkeen edustajat.

Kirjallisuuspalkinto meni tanskalaiselle Jonas Eikalle hänen teoksestaan Efter solen. Teos muistuttaa myöntäjän mukaan osuvasti siitä, että kirjallisuudesta on paljon muuhunkin kuin vain heijastelemaan sitä, minkä jo ennestään tiedämme.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon sai norjalainen kuvittaja ja lastenkirjailija Kristin Roskifte kuvakirjasta Alle sammen teller. Roskifte teosta kehuttiin erilaiseksi ja ainutlaatuiseksi genrensä edustajaksi.

Musiikkipalkinto meni islantilaiselle Gyða Valtýsdóttirille. Perustelujen mukaan Valtýsdóttirin persoonallinen ääni, instrumentaalinen kekseliäisyys ja aivan omanlaisensa viehätys korostavat hänen huomattavaa ammattitaitoaan.

Elokuvapalkinnon sai tanskalainen elokuva Dronningen. Voittajaelokuva tarkastelee traagisen perhesalaisuuden syntyä vaihe vaiheelta. Ylimielisyyden, himon ja valheiden seuraukset kietoutuvat siinä yhteen luoden mahdottomalta tuntuvan umpikujan. ** **

Pohjoismaista kirjallisuuspalkintoa on jaettu yli 50 vuoden ajan

Pohjoismaiden neuvoston viittä palkintoa tavoitteli yhteensä 52 teosta, aloitetta ja taiteilijaa.

Niiden joukossa oli romaaneja, kuvakirjoja ja runokokoelmia, pitkiä esikoiselokuvia ja yksi dokumenttielokuva, muusikkoja sekä kudottuja villapaitoja, rumiksi menneitä vihanneksia ja yksi maailman vaikutusvaltaisimmista teineistä.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto on jaettu vuodesta 1962 lähtien kaunokirjalliselle teokselle, joka on kirjoitettu jollakin Pohjoismaiden kielistä.

Palkittava teos voi olla runo-, proosa- ja näytelmäteos, joka on kirjallisesti ja taiteellisesti korkeatasoinen.

Pohjoismaiden neuvoston palkintojen tarkoituksena on lisätä kiinnostusta Pohjoismaiden väliseen kulttuuriyhteyteen ja ympäristöyhteistyöhön sekä antaa tunnustusta ainutlaatuisista taiteellisista ja ympäristöön liittyvistä saavutuksista.

Palkinnoilla pyritään lisäämään pohjoismaisen yhteistyön näkyvyyttä ja tunnettuutta.

Lue seuraavaksi