USA:n edustajainhuone tunnusti Armenian tapahtumat kansanmurhaksi – Turkki raivostui odotetusti

Turkin ulkoministeri tyrmäsi edustajainhuoneen päätöksen kutsuen sitä häpeälliseksi.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kuvattuna heinäkuussa 2019 Skopjessa, Pohjois-Makedoniassa. Kuva: Georgi Licovski / EPA

Yhdysvalloissa edustajainhuone on tunnustanut Armenian vuoden 1915 joukkomurhat kansanmurhaksi. Aloite hyväksyttiin äänin 405-11.

Turkin tasavallan edeltäjä Ottomaanien valtakunta toteutti ensimmäisen maailmansodan aikana (siirryt toiseen palveluun) laajamittaisia armenialaisten pakkosiirtoja ja joukkomurhia. Osa armenialaisista kuoli nälkään ja tauteihin.

Turkki on vastustanut Armenian joukkosurmien luokittelemista kansanmurhaksi. Turkin mukaan armenialaisia kuoli 300 000, kun taas armenialaisten mukaan kuolleita oli 1,5 miljoonaa.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu tyrmäsi edustajainhuoneen päätöksen kutsuen sitä Twitterissä ”häpeälliseksi”, mutta Turkin hallituksen ja kansan näkökulmasta ”merkityksettömäksi ja mitättömäksi.” Lisäksi ulkoministeri katsoo, että Yhdysvaltain edustajainhuone kostaa näin Turkin toimet Koillis-Syyriassa.

Yhdysvaltain edustajainhuone äänesti myös äänin 403-16 sen puolesta, että Turkille asetetaan pakotteita, koska maa on hyökännyt kurdeja vastaan Syyriassa.

Lisää aiheesta: