Hyppää sisältöön

Tjäreborgin uudeksi omistajaksi norjalainen hotellimoguli Petter Stordalen: "Olen tehnyt monta kauppaa elämässäni, mutta tämä on erityinen"

Henkilöstö otti uutisen pohjoismaisesta pääomistajasta vastaan aplodein tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.

Norjalainen sijoittaja Petter Stordalen on Suomessa entuudestaan tunnettu hotellimiljardöörinä. Kuva: Janerik Henriksson / EPA
Tekijät

Norjalaisesta sijoittajasta Petter Stordalenista tulee yksi matkanjärjestäjä Tjäreborgin uusista omistajista, kun hän ostaa osuuden Thomas Cook Northern Europe -konsernista.

Thomas Cook Northern Europe -konserniin kuuluvat Suomessa toimivan Tjäreborgin lisäksi matkanjärjestäjät Spies Tanskassa, Ving Norjassa ja Ruotsissa sekä lentoyhtiö Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Yrityskauppa tapahtuu konkurssin kautta eli ensin Thomas Cook Northern Europe -konserni ajetaan alas, jotta uudet omistajat voivat sen sitten ostaa. Samalla uudet omistajat lupaavat lisätä maksuvalmiutta 550 miljoonalla eurolla.

Stordalen on 56-vuotias norjalainen hotellimoguli ja miljardööri, joka omistaa muun muassa Nordic Choice Hotels -ketjun. Hänen omaisuutensa on vajaa 1,2 miljardia euroa.

Stordalen oli otsikoissa loppukesästä, kun hänen ilmoitettiin ostaneen kotimaisen, kymmentä hotellia pyörittävän Kämp Collection Hotelsin. Niistä tunnetuin on Helsingin ydinkeskustassa Pohjoisesplanadilla sijaitseva Hotel Kämp.

Myös Helsingin Jätkäsaaren Clarion-tornihotelli on Stordalenin omistuksessa.

Tjäreborgin emoyhtiö, brittikonserni Thomas Cook Group meni konkurssiin syyskuussa. Tjäreborgin tulevaisuus oli tuolloin hetkellisesti hämärän peitossa, mutta pian yhtiö tiedotti jatkavansa toimintaa yhdessä Thomas Cookin muiden pohjoismaisten tytäryhtiöiden kanssa.

Muita Thomas Cook Northern Europe -konsernin uusia omistajia ovat sijoitusrahastot Altor ja TDR Capital. Stordalenin yritys Strawberry Group ja Altor ostavat molemmat 40 prosenttia ja TDR Capital 20 prosenttia.

Henkilöstö otti Stordalenin vastaan kuin rokkistaran

Stordalen puhui medialle ja Thomas Cook Northern Europe -konsernin henkilöstölle tiedotustilaisuudessa Tukholmassa. Henkilöstö otti uutisen pohjoismaisesta pääomistajasta vastaan aplodein. Tunnelma oli katossa ja Stordalen nauratti yleisöä vitseillään.

– Olen tehnyt monta kauppaa elämässäni, mutta tämä on erityinen, Stordalen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Toinen uusista pääomistajista on Tukholmassa Ruotsissa päämajaansa pitävä sijoitusrahasto Altor, joka on keskittynyt pohjoismaisiin yrityksiin. Se omistaa noin 30 yritystä ja niiden palveluksessa on noin 60 000 työntekijää. Altor omistaa Suomesta Realia Groupin ja Rengas Duon.

– Omistajamuutoksen myötä tulemme muiden rahoittajien kanssa lisäämään likviditeettiä noin kuusi miljardia kruunua [555 miljoonaa euroa], mikä turvaa toiminnan ja luo vakaan perustan tulevalle kehitykselle, sanoo Harald Mix, Altorin osakas.

TDR Capital taas on Lontoossa päämajaa pitävä kahdeksan miljardin euron pääomalla jylläävä sijoitusrahasto. Se on perustettu vuonna 2002. Yksi sijoitusrahaston tunnetuimmista omistuksista on Hurtigruten-yritys, joka järjestää maailmanmaineeseen nousseita laivamatkoja Norjan rannikolla.

Thomas Cook Northern Europe -konsernin toimitusjohtaja Magnus Wikner oli silminnähden tyytyväinen uusista omistajista.

– Olen äärimmäisen iloinen, että Stordalen, Altor ja TDR ovat uudet omistajamme. Uusien omistajien taloudellinen tuki ja kokemus alalta antavat meille tarvitsemamme pitkäjänteisen vakauden sekä aivan uudenlaisia mahdollisuuksia jatkaa tarjontamme kehittämistä tulevaisuudessa, sanoo Wikner.

Thomas Cook Northern Europe -konsernissa on töissä 2 300 henkilöä.

"Käynnissä oli erittäin mittava kaaos sekä iso huoli"

Wikner kertoi tiedotustilaisuudessa, millaisen tunnelman konkurssin varjo laittoi yhtiön ylle syyskuussa.

– Käynnissä oli erittäin mittava kaaos sekä iso huoli. Sunnuntaina [päivää ennen konkurssi-ilmoitusta] emme tienneet, selviäisimmeko siitä. Maanantaina kaikki lennot lähtivät normaalisti, sanoo Wikner.

Wiknerin mukaan Thomas Cook Northern Europe -konsernille alettiin etsiä uutta omistajaa heti samalla viikolla, kun tieto konkurssista tuli. Winker kuvailee prosessin olleen monimutkainen ja kiinnostuneita olleen todella monia.

Petter Stordalenia pidetään värikkäänä persoonana. Hän on kapitalisti, mutta ei mikään tavanomainen kapitalisti. Hän ottaa kantaa kestävän kehityksen puolesta ja rahoittaa perheensä säätiön kautta ilmastonmuutoksen vastaista työtä. Hän puhuu myös oikeudenmukaisesta verojen maksusta.

– Kyllä, olen kapitalisti, mutta kapitalismin pitää muuttua. Siitä pitää tulla paljon kestävämpää tämän lyhytjänteisyyden sijaan, koska ilmastonmuutos on valtava uhka. Ei voi olla niin, että kapitalismi palkitsee toiminnasta, joka on haitallista ympäristölle, Stordalen kertoi ajatuksistaan Ylen haastattelussa Helsingissä keväällä 2017.

Uutista korjattu 30.10.2019 klo 13:38: Konsernin nimi on Thomas Cook Northern Europe, ei Ving. Ving on yksi konserniin kuuluvista yhtiöistä.

Lue lisää: