Ammatillisiin opintoihin valmentava koulutus kasvattaa suosiotaan – nyt kaikki halukkaat eivät saa paikkaa

Yksi syy kiinnostuksen kasvuun ovat nuorten hyvät kokemukset koulutuksesta Keski-Pohjanmaalla.

ammatillinen koulutus
Kaksi nuorta tekemässä tehtäviä tunnilla.
Keväällä 2017 Ines Molander ja Henna Salmu kävivät Valma-koulutuksen.Kalle Niskala / Yle

Ammatillisiin opintoihin valmentava koulutus eli Valma on kasvattanut suosiotaan Keski-Pohjanmaalla. Koulutuksessa aloitti Kokkolassa syksyllä yli 60 nuorta, ja jonossa on kymmenkunta lisää.

– Tänä syksynä on ensimmäistä kertaa tilanne, että kaikki halukkaat eivät saa paikkaa. Ryhmät täyttyivät heti syksyllä. Nyt joudutaan tarjoamaan valitettavasti ei-oota, kertoo opinto-ohjaaja Eveliina Tyynelä.

Osasyynä on se, että aiempina vuosina Valma-koulutuksesta on voinut siirtyä jo kesken vuoden opiskelemaan perustutkintoa ammattioppilaitokseen, mutta tänä vuonna vapaita paikkoja ei ole tarjolla.

– Perustutkinnoissakin paikat ovat täynnä. Se johtuu hakujärjestelmän muutoksesta. Yhteishaun tilalle tullut jatkuva haku mahdollistaa sen, että paikkoja täytetään pitkin vuotta, kertoo Tyynelä.

Silloin hutivalintoja tai opintojen keskeytyksiä ei tule niin herkästi.

Opinto-ohjaaja Eveliina Tyynelä

Koulutuksesta on saatu viime vuosina myönteistä palautetta niin vanhemmilta ja opiskelijoiltakin. Koulutuksen käynnistyessä nelisen vuotta sitten sitä vaivasi hetken aikaa leima syrjäytyneiden nuorten paikkana. Kun opiskelijoiden hyvät kokemukset levisivät eteenpäin, alkoi kiinnostus koulutusta kohtaan kasvaa.

Eveliina Tyynelä kiittelee myös yläkoulujen opinto-ohjausta.

– Moni nuori on ohjattu valmentavaan koulutukseen miettimään ammatin valintaa. Silloin hutivalintoja tai opintojen keskeytyksiä ei tule niin herkästi.

Valma-koulutuksessa nuori voi korottaa perusopetuksen arvosanoja, tutustua ammatteihin, koulutusaloihin ja työelämäänkin. Tällä hetkellä kolmea nuorten ryhmää vetää kolme opettajaa.

– Moni myös miettii tulevaisuutta, kasvaa, kerää voimia tai harjoittelee elämänhallinnan taitoja, luettelee Tyynelä.

Valtaosa ammatilliseen valmentavan koulutuksen käyneistä päätyy opiskelemaan ammattiopistoon. Koulutus kestää vuoden, mutta kesken kaudenkin voi siirtyä jo ammattiopintojen pariin.