Britannian jouluvaalit voivat muuttaa brexitin radikaalisti tai johtaa jopa EU-eron perumiseen – vai päädytäänkö taas pattitilanteeseen?

Vaalien jälkeenkin voi olla mahdollista, ettei kumpikaan pääpuolue saa enemmistöä brexit-kannalleen, kirjoittaa Ylen toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta.

Brexit
Boris Johnson
Pääministeri Boris Johnson esiintyy voitonvarmana, mutta hänenkin puolueessaan epäröidään.Andy Rain / EPA

LONTOO Britanniassa parlamentti päätti myöhään eilen joulukuisten parlamenttivaalien järjestämisestä.

Oikeastaan tulos oli selvä jo aamutuimaan sillä hetkellä, kun maan toinen pääpuolue työväenpuolue ilmoitti asettuvansa vaalien taakse.

Puolueen johtaja Jeremy Corbyn kuvaili, että “vaaleista tulee hauskat”, mutta monet hänen puolueessaan ovat eri mieltä. He pelkäävät rökäletappiota, sillä mielipidemittauksissa työväenpuolue laahaa kaukana konservatiivien perässä.

Johnson luottaa EU-eromielisten tukeen

Britannian konservatiivien johtaja, pääministeri Boris Johnson esiintyy voitonvarmana, mutta hänenkin puolueessaan epäröidään.

Johnson ei pystynyt toteuttamaan lupaustaan Britannian EU-erosta lokakuun 31. päivänä. Tämä voi syödä hänen kannatustaan EU-eromielisten parissa, joiden varaan hän näyttää vaalivoittonsa laskevan.

Johnson tarvitsee EU-eron kannattajien laajan tuen, sillä hänen jyrkkä brexit-linjansa uhkaa vieroittaa unionijäsenyyttä kannattaneet konservatiiviäänestäjät puolueesta

Työväenpuolueen voitto voi johtaa brexitin perumiseen

Joulukuun vaaleista toivotaan Britanniassa tietä ulos brexit-umpikujasta.

Työväenpuolueen voitto muuttaisi EU-eron suuntaa radikaalisti, sillä Labour lupaa voittaessaan neuvotella EU-erosopimuksen uusiksi. Puolueen tähtäimessä on läheinen sisämarkkinajäsenyyttä muistuttava malli Boris Johnsonin ajamista etäisistä EU-suhteista poiketen.

Kaiken kukkuraksi Labour antaisi sopimuksen valmistuttua briteille mahdollisuuden valita kansanäänestyksessä uuden erosopimuksen tai EU:n jäsenenä pysymisen välillä.

Konservatiivijohtaja Boris Johnson puolestaan toivoo vaaleista omaa enemmistöä, jonka avulla hän voi saada EU-eromallinsa muuttamattomana läpi parlamentissa.

Brexit-ratkaisu ei ole taattu

Molempien pääpuolueiden ongelmana on se, että Britannian vaalijärjestelmä ei ole pitkään aikaan tuottanut kunnollisia enemmistöjä kummallekaann kilpakumppaneista.

Yhteisten brexit-sävelien löytämisestä pienempien puolueiden kanssa ei ole takeita – joten vaalien jälkeenkin voidaan olla sellaisessa tilanteessa, ettei brittiparlamentista edelleenkään löydy enemmistön tukea millekään ratkaisulle.

Vaalit voivat avata brexit-takalukon – mutta tiellä on vielä monta mutkaa kuten niin usein Britannian EU-eroprosessin aikana.