1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntatalous

Iitti palkkaa ulkopuolisen asiantuntijan korjaamaan talouslukuja – tavoitteena on estää isot veronkorotukset ja velat

Kunta ostaa talousneuvoja konsulttiyhtiö Perlaconilta, jolta myös Kouvolan kaupunki on tilannut vastaavan selvityksen.

kuntatalous
Iitin kylänraitti
Iitti kaipaa apua taloustilanteensa korjaamiseksi. Arkistokuva.Mika Moksu / Yle

Iitin kunta ostaa konsulttiapua taloustilanteensa parantamiseksi.

Kunnan tilinpäätökset ovat olleet negatiivisia vuodesta 2016 lähtien. Tänä vuonna kunnan talouden ennakoidaan jäävän 2 miljoonaa euroa tappiolliseksi, josta osa saadaan paikattua aiemmilla ylijäämillä.

Ensi vuoden talousarvio on jäämässä noin 340 000 euroa miinukselle, joka on tavoitteena saada käännettyä plussan puolelle.

Iitin kunta palkkaa säästöjen löytämistä varten hallintotieteiden tohtori Eero Laesterän konsulttiyhtiö Perlaconista. Kouvolan kaupunki on tilannut vastaavan selvityksen samalta yritykseltä tänä syksynä.

Kalliit sosiaali- ja terveyspalvelut

Iitin tavoitteena on saada oikaistua kunnan talous siten, että kunta ei joudu kohtuuttomasti nostamaan veroprosenttejaan, velkaantumaan tai karsimaan hallitsemattomasti palveluitaan.

Eero Laesterän selvityksen mukaan yleishallinnon kustannukset ovat Iitissä verrokkikuntia matalammat, samoin perusopetuksen ja kulttuuritoimen kustannukset. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset ovat korkeammat kuin verrokkikunnissa.

Iitin teettämä talouden sopeuttamisohjelma maksaa selvitystyön laajuudesta riippuen noin 20 000–26 000 euroa. Mahdolliset lisätyöt laskutetaan erikseen.

Iitin kunnanvaltuusto päätti sopeuttamisohjelman tilaamisesta tiistaina äänestyksen jälkeen. Osa kunnanvaltuutetuista olisi halunnut tehdä selvityksen omana työnään. Kunnanhallituksen ehdotus työn tilaamisesta Perlaconilta kuitenkin voitti äänin 20–6.

Lue seuraavaksi