1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kivihiili

Kivihiilen kulutus väheni lähes neljänneksellä – osasyynä luonnolliset kausivaihtelut

Kivihiiltä käytettiin tammi-syyskuussa sähkön- ja lämmöntuotannon polttoaineena 1,7 miljoonaa tonnia.

Kivihiilikasoja Helsingin Hanasaaren voimalan edustalla joulukuussa 2017. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kivihiilen kulutus väheni lähes neljänneksellä tammi-syyskuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, käy ilmi Tilastokeskuksen keskiviikkona julkaisemasta ennakkotiedosta (siirryt toiseen palveluun).

Kivihiiltä käytettiin sähkön- ja lämmöntuotannon polttoaineena 1,7 miljoonaa tonnia. Tammi-maaliskuussa kivihiiltä kului 45 prosenttia vähemmän kuin tällä vuosituhannella keskimäärin.

Viimeisen viiden vuoden keskiarvoon veraatuna kivihiiltä kulutettiin 18 prosenttia vähemmän tammi-syyskuussa. Suurin muutos nähtiin vuoden kolmannella neljänneksellä. Silloin kivihiilen kulutus väheni peräti 43 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Kivihiilivarastot olivat syyskuun lopussa lähes kaksi miljoonaa tonnia, mikä vastasi lähes 22 prosentin nousua kesäkuun varastoihin verrattuna. Vuoden takaiseen verrattuna varastot olivat seitsemän prosenttia pienemmät.

Kivihiilen kulutus on vähentynyt sähkön- ja lämmön yhteistuotannossa, sähkön erillistuotannossa sekä teollisuudessa. Tänä vuonna kivihiilen käytöstä on luovuttu myös kokonaan joidenkin laitosten kattiloissa.

Polttoaineesta laitonta vuonna 2029

Tilastokeskus huomauttaa, että kivihiilen kulutus Suomessa vaihtelee tyypillisesti kausittain. Osa kivihiilen kulutuksen vaihtelusta selittyy sähkön- ja lämmöntarpeen luonnollisena vaihteluna kesän ja talven välillä.

Tilastovuosien välistä eroa selittävät säästä johtuvat vaihtelut lämmitysenergian kysynnässä. Myös Pohjoismaiden vesitilanne vaikuttaa erityisesti sähkön pörssihintaan ja sitä kautta myös erillistuotannon kysyntään.

Siksi peräkkäisten vuosien kivihiilen kulutuksen muutoksesta ei pysty päättelemään pidemmän ajanjakson kulutuksen kehitystä.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti maaliskuussa, että kivihiilen käyttö sähkön tai lämmön tuotannon polttoaineena kielletään toukokuusta 2029 alkaen. Kiellolla pyritään edistämään vähähiilisyyttä ja uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa sekä terveellistä elinympäristöä.

Kivihiilen palamisesta syntyy runsaasti hiilidioksidia, joka on merkittävin ilmastonmuutokseen vaikuttava kasvihuonekaasu.

Suomessa parisataatuhatta kotia lämpiää vielä hiilellä. Kivihiili on tärkeä energian lähde etenkin pääkaupunkiseudun voimaloissa ja myös Vaasassa.

Lue myös:

Suomi haluaa olla ykkösten joukossa kivihiilestä luopujana – Puola, Kiina, Kreikka rakentavat samaan aikaan lisää hiilivoimaa

Hallitus sopi kivihiilen kieltolaista: Vuonna 2025 luopuville energiayhtiöille tukipaketti, täyskielto voimaan 2029