Stockmannin tavaratalot kyntävät yhä tappiolla

Yhtiö selvittää mitä tehdä konserniin kuuluvalle muotiketju Lindexille.

Stockmannin liikevaihto laski kolme prosenttia. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Tavarataloyhtiö Stockmannin tulos pysyi suunnilleen ennallaan vuoden kolmannella neljänneksellä.

Heinä-syyskuun oikaistu liikevoitto oli 5,4 miljoonaa euroa, kun se samaan aikaan viime vuonna oli 5,9 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski kolme prosenttia vuoden takaisesta ja oli 225,3 miljoonaa euroa.

Konserniin kuuluva vaatekauppaketju Lindex paransi tulostaan heinä-syyskuussa, mutta Stockmannin tavarataloyksikön tulos pysyi yhä tappiollisena.

Osavuosikatsauksen mukaan Stockmann selvittää edelleen Lindexin omistuksen strategisia vaihtoehtoja eli käytännössä Lindexin myymistä. Lindexin myynti ei kuitenkaan ratkaisisi Stockmannin perusongelmaa eli huonosti kannattavaa tavaratalokauppaa.

Tavarataloyksikön liikevaihdon supistuminen jatkui kolmannella vuosineljänneksellä. Stockmannin mukaan kehityksen taustalla olivat aiemmin toteutetut Helsingin keskustan Kirjatalon ja Pietarin Nevsky Centre -kiinteistön myynnit.

Toimitusjohtaja Jari Latvanen sanoo Stockmannin muutosprosessin etenevän suunnitellusti. Latvasen mukaan Stockmann jatkaa valikoimiensa uudistamista ja erityisesti Tampereen-tavaratalossa on käynnissä useita uudistuksia.

Stockmannilla on menossa kulukuuri, jolla yhtiö hakee vähintään 40 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. Yhtiön mukaan säästöjen pitäisi alkaa näkyä jo tämän vuoden lopulla ja selkeämmin ensi vuoden tuloksessa.