1. yle.fi
  2. Uutiset

Hailuodon silta- ja pengertie on tulossa paljon luultua kalliimmaksi – lisärahaa tarvitaan 30 miljoonaa euroa

Valtio on aiemmin varautunut 117 miljoonan euron kokonaiskustannuksiin, mutta nyt haetaan tuntuvaa lisärahoitusta.

sillat
Hailuodon sillan havainnekuva
Hailuodon kiinteä yhteys muodostuu pengertie- ja siltaosuuksista, joiden yhteismitta on noin 8,4 kilometriä. Havainnekuva.Sitowise

Hailuodon kiinteä tieyhteys on tulossa suunniteltua kalliimmaksi.

Valtiolta haetaan noin 30 miljoonan euron lisärahoitusta, joka nostaisi elinkaarihankkeen hinnan lähelle 150 miljoonaa euroa. Rahoituspäätöksiä odotetaan vielä loppuvuoden aikana, kertoo Väylä-viraston johtaja Lars Westermark.

– Valtiovarainministeriö esittää rahoitusta, ja näinä aikoina odotetaan hallituksen esitystä asiasta, minkä jälkeen se menee eduskunnan käsittelyyn marras-joulukuussa.

Westermarkin mukaan aiemmin esillä ollut 117 miljoonan euron rahoitus ei riitä tavoiteltuun 20 vuoden pituiseen palvelusopimukseen.

Hailuodon kiinteä yhteys odottaa vielä viimeistä vesilupaa, minkä jälkeen hanke kilpailutetaan. Sen jälkeen sillan ja pengertien rakentamisesta, sen rahoituksesta ja yhteyden ylläpidosta vastaa kilpailutuksen voittaja niin sanotun elinkaarimallin mukaisesti.

Rakennustöiden arvioidaan kestävän kolme vuotta, minkä jälkeen valtio maksaa uudesta yhteydestä sovittua elinkaarimaksua. Tuo maksu halutaan nyt korottaa noin 147 miljoonaan euroon.

Kiinteän yhteyden rakentamisen kustannusarvio on nyt noin 80 miljoonaa euroa, joka sekin on yli kuusi miljoonaa euroa aiempaa enemmän.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi