Vuodeosastot pantiin uusiksi, ja se auttoi: Kokkolassa riivannut antibioottiripuli on vähentynyt selvästi

Pienemmät huoneet ja omat vessat ovat lisänneet hygieniaa ja vähentäneet hoitoon liittyviä infektioita.

vuodeosastot
Kuvassa terveyskeskussairaalan huone, jonka ovessa on erityksestä kertova ilmoitus
Vanhan vuodeosaston tiloissa eristäminen oli vaikeaa, sillä vessat olivat käytävillä ja huoneissa useita potilaita.Kalle Niskala / Yle Keski-Pohjanmaa

Vanhojen vuodeosastojen alasajo ja uusien osastojen rakentaminen on auttanut vähentämään antibioottiripulitapauksia Kokkolassa.

Clostridium difficile -bakteerin aiheuttaman ripulin esiintyvyys on ollut Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä maan huipputasoa. Erityisen paha tilanne oli muutamia vuosia sitten, kun löydöksiä oli Keski-Pohjanmaalla enemmän kuin missään muualla maassa.

Niistä valtaosa oli Kokkolassa, ja terveyskeskuksen vuodeosastolla riski saada hoitoon liittyvä infektio olikin suuri.

Parissa vuodessa antibioottiripulitapausten määrä on saatu ripeään laskuun. Vuonna 2017 clostridiumiin liittyviä hoitojaksoja oli yleislääketieteen osastoilla Kokkolassa 54, tänä vuonna toistaiseksi 21.

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen uskoo, että uusilla osastoilla on kehityksessä iso rooli.

– Rohkenisin ajatella, että tässä hyvin suurelta osin näyttäytyvät tilajärjestelyt. Yhden ja kahden hengen huoneet ja omat vessat tuovat paremman ja turvallisemman ympäristön potilaille.

Rahkonen muistuttaa, ettei taudista koskaan päästä kokonaan eroon. Antibioottihoito voi saada ihmisen suolessa olevat huonot bakteerit kuten clostridiumin kasvamaan ja sairastuttamaan potilaan. Erityisesti ongelma koskee huonokuntoisia potilaita, joilla on paljon perussairauksia.

Edelleen antibioottiripulia sairastetaan Keski-Pohjanmaalla laitoksissa enemmän kuin maassa keskimäärin, mutta suhteellinen esiintyvyys on laskenut.

Infektioylilääkäri Marko Rahkosen mukaan tautitapausten määrää pitäisi saada hinattua vielä kolmanneksen verran alaspäin, ennen kuin tilanteeseen voi olla tyytyväinen.

LUE MYÖS:

Rokotteesta suojaa sairaalabakteeria vastaan – Suomi mukana suurtutkimuksessa

Sairaalainfektioilla kissanpäivät Kokkolassa – käsidesi ei auta, kun eristysvessa on käytävällä