1. yle.fi
  2. Uutiset

Jätevesiremonttien määräaika päättyy – mökkiläisille luvassa kirjeitä tai jopa uhkasakkoja

Seuraavaksi kunnat tiedottavat muutostarpeista ja kiinteistönomistajille annetaan aikaa tehdä tarvittavat muutokset.

jäteveden käsittely
Mökki heijastuu veden pinnasta.
Kuvituskuva. Mökin kuvajainen järvessä. Guillaume Houessou / Yle

Jätevesiremonttien määräaika päättyy huomenna torstaina. Haja-asustusalueiden jätevesiasetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja rantakiinteistöjä tai pohjavesialueille rakennettuja rakennuksia.

Ympäristöministeri, vihreiden Krista Mikkosen mukaan uutta takarajaa ei ole tulossa hallitukselta. Määräajan päättymisestä ei ole heti seuraamassa mitään kiinteistönomistajille.

Seuraavaksi kunnat tiedottavat muutostarpeista ja kiinteistönomistajille annetaan aikaa tehdä tarvittavat muutokset. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen valvoo ympäristönsuojelulakia, jätevesiasetusta ja kunnan ympäristönsuojelumääräyksiä, joissa hajajätevesivelvoitteista on säädetty.

Ministeri Mikkosen mukaan seuraavaksi omistajille tiedotetaan muutostarpeista.

– Kunnat etenevät seuraavaksi rauhallisesti ja riskiperusteisesti. Alueet, missä vesistönsuojelun kannalta tilanne on kriittisempi, ovat niitä, mihin saatetaan erikseen kohdistaa valvontaa.

Kunnostusta ei tarvita esimerkiksi silloin, jos kiinteistössä on kantovesi ja ulkohuussi. Kunnostusta ei tarvita silloinkaan, jos kiinteistö liitetään viemäriverkostoon tai sillä on jo säädökset täyttävä jätevesijärjestelmä.

Tiedossa kirjeitä kiinteistönomistajille

Esimerkiksi Kuopiossa ja Savonlinnassa aiotaan ensimmäiseksi lähettää selvityspyyntöjä.

Jätevesiuudistuksen valvonnasta Savonlinnassa vastaava ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen kertoo, että 7000 kiinteistönomistajalle lähtee kirje, jossa kerrotaan, että saneerausvelvoite voi olla. Samalla pyydetään kiinteistönhaltijalta selvitystä.

Ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen arvostelee päättäjiä siitä, että laaditaan lakeja, joita käytännössä vain tunnolliset ihmiset noudattavat.

– Änkyröitä ei saada asiaa hoitamaan, vaikka kuinka kiinteistö on rannalla tai pohjavesialueella.

Rautiaisen mukaan kunnissa pitäisi olla resursseja moninkertainen määrä, jotta olisi saatu ajoissa remonttihommiin kaikki, joita jätevesijärjestelmän uusiminen koskee.

Kuopiossa kiinteistöjä aiotaan ottaa valvontaan satunnaisotannalla. Uhkasakkoja ja teettämistä varaudutaan käyttämään.

– Teettämisessä on kyse siitä, että tarvittava remontti tehdään ja peritään asukkaalta maksut, sanoo Kuopion kaupungin ympäristöjohtaja Tanja Leppänen.

Hän uskoo, että aika moni hakee seuraavaksi poikkeuslupaa esimerkiksi vähävaraisuuden perusteella.

Suomen ympäristökeskuksen keväällä tekemän laskelman mukaan pohjavesi- ja ranta-alueilla oli noin 114 000 kiinteistöä, joiden jätevesijärjestelmät eivät täytä uusia vaatimuksia. Kuntaliitosta arvioidaan, että määrät eivät ole keväästä merkittävästi pienentyneet.

Jätevesiasetuksesta on väännetty Suomessa yli 15 vuotta. Valtioneuvosto antoi haja-asutusalueiden jätevesien käsittelystä asetuksen jo vuonna 2003.

Lue myös:

Kello tikittää: jätevesiremontti tekemättä 114 000:lta – katso kartasta tilanne seudullasi

Hintapelko vei remonttihalut, vaikka jätevesilain siirtymäaika umpeutuu – yli 100 000 mökkiläistä ja talonomistajaa viittaa kintaalla lain määräajalle

Lue seuraavaksi