Susien ulostetta kerätään taas Lounais-Suomessa − dna-analyysi auttaa susikannan arvioinnissa

Keräysverkosto koostuu pääosin vapaaehtoisista.

susi
En varg på nära håll
Susien ulosteita kerätään marraskuusta helmikuun puoliväliin saakka.Mostphotos

Susien ulosteita kerätään taas Lounais-Suomessa tutkimustarkoituksiin.

Ulosteista tehtävä dna-analyysi on Luonnonvarakeskuksen mukaan tärkeä lisä pääasiassa havaintoihin, kuolleisuustilastointiin ja pantaseurantoihin perustuvaan susikannan arviointiin.

− Mikäli näytteitä saadaan riittävästi, saadaan dna-tiedon avulla tarkennettua tietyn alueen susireviirit, laumojen määrä ja laumoissa elävien susien vähimmäismäärä, toteaa tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta.

Länsi-Suomessa näytekeräys kohdennetaan alueille, joissa on useita susireviirejä lähekkäin. Keräysalueet (siirryt toiseen palveluun) ovat Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Satakunnassa ja muualla Lounais-Suomessa.

Keräysverkosto koostuu vapaaehtoisista

Luonnonvarakeskuksen ja riistakeskuksen järjestämästä keräämisestä vastaavat pääasiassa vapaaehtoiset. Metsästäjäliitto kannustaa myös metsästäjiä osallistumaan näytteiden keräämiseen. Näytteitä kerätään marraskuusta alkaen helmikuun puoliväliin saakka.

Suomessa oli viime vuoden maaliskuussa lähes 200 sutta. Näistä yli puolet elää etenkin Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Keräysalueet, keräysvastaavat ja ohjeet löytyvät Suomen riistakeskuksen nettisivulta (siirryt toiseen palveluun).