Pyöräilijöiden osuus tieliikenteen uhreista kasvussa – auttaisiko siirtyminen vasempaan reunaan?

Tieliikenteen uhreista alueella viidesosa on ollut pyöräilijöitä. Poliisi on huolissaan kehityksestä.

tieliikenne
Polkupyöräilijä risteyksessä.
Sanna Kähkönen / Yle

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueella vuosina 2018–2019 tieliikenteessä menehtyneistä 15 uhrista 3 on ollut polkupyöräilijöitä. Neljännessä tapauksessa pyöräilijä loukkaantui pahoin, mutta jäi henkiin.

Vaikka määrät ovat pieniä, kyseessä on viidesosa uhreista. Kaikkiaan viime ja tänä vuonna on lokakuun loppuun mennessä kuollut 15 ihmistä.

Onnettomuustutkijalautakunnan puheenjohtaja Vesa-Matti Viirre on huolissaan.

– Näitä pahoja onnettomuuksia on kahden viime vuoden aikana ollut poikkeuksellisen paljon. On tämä kasvanut huomattavasti.

Tapauksista kolmessa auto on törmännyt pyöräilijään takaapäin. Myös olosuhteilla on osin ollut vaikutusta, kun esimerkiksi matalalta paistava aurinko on estänyt autoilijaa näkemästä pyöräilijää.

Tutkijalautakunnassa on jo pidempään herätelty ajatusta siitä, pitäisikö lainsäätäjän sallia pyöräileminen ajoradan vasemmassa reunassa.

– Silloin kääntyessä jäisi paremmin pelivaraa sekä pyöräilijälle että takaa tulevalle autoilijalle, kun välissä olisi yksi kaista, sanoo Viirre.

Ongelmaksi voisi vilkkaammin liikennöidyillä alueilla muodostua se, että eri ajoreunat valinneet pyöräilijät ajaisivat vastakkain.

Kunnon valot ja peili myös pyörään

Vaikka alueen tapaukset eivät ole olleet pyöräilijöiden vika, Viirre kehottaa silti polkijoita panostamaan näkyvyyteen: pyörään kannattaa laittaa hyvä valo myös taakse ja päälle hyvin näkyvää vaatetta.

Pyörään kannattaisi myös kiinnittää peili, josta näkee takaa tulevan liikenteen. Silloin on helpompi havainnoida esimerkiksi väistämistarvetta.

Tämä vuosi on Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen tieliikenteessä kokonaisuudessaan vuosikymmenen synkin. Jo lokakuun loppuun mennessä kuolonuhreja on kahdeksan, kun koko viime vuonna liikenteessä kuoli seitsemän ihmistä. Toissa vuonna uhreja oli vain yksi.