Keskustan Kulmuni korottaisi metsävähennystä – asiasta ei ole kirjausta hallitusohjelmassa

Kulmuni sanoo Ylelle, ettei kannata eri omistusmuotojen asettamista vastakkain.

metsät
Katri Kulmuni
Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni toivoo suomalaisten metsien säilyvän kotimaisessa omistuksessa.Pekka Tynell / Yle

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni kannattaa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) ehdotusta metsävähennyksen korottamiseksi.

Tällä hetkellä metsänomistaja voi vähentää metsävähennyksinä osan metsän hankintamenosta metsätalouden pääomatulojen verotuksessa. Määrä on nyt 60 prosenttia metsän hankintamenosta. MTK:n mielestä vähennystä pitäisi korottaa 90 prosenttiin.

– Metsävähennyksen korottaminen ehkäisee tilojen pirstoutumista, edistää sukupolvenvaihdoksia ja kannustaa metsäomaisuuden säilymistä suomalaisten perheiden omistuksessa, Kulmuni sanoo puolueen tiedotteessa.

Kulmuni myöntää Ylelle, ettei metsävähennyksen korottamisesta ole sovittu hallitusohjelmassa.

– Tämän toteuttaminen vaatisi sitä, että tukea löytyisi myös muista hallituspuolueista. Keskusta on linjannut vaaliohjelmassaan, että korottaminen olisi järkevää, hän sanoo.

Kulmunin mukaan tarkkaa metsävähennyksen tavoitetasoa ei ole ollut pöydällä. Eilen pääministeripuolue SDP:n Johannes Koskinen arvioi Ylelle, ettei metsävähennyksen korottaminen ole juuri nyt järkevää.

Keskusta toivoo kotimaista omistusta

MTK on ollut huolissaan siitä, että metsät siirtyvät niin ulkomaisten kuin kotimaistenkin rahastojen hallintaan.

Rahoitusalalla huolta pidetään omituisena. Ylen eilen haastattelemat salkunhoitajat arvioivat, että rahastojen kautta suomalaista metsää omistavat lähinnä suomalaiset piensijoittajat, joilla ei ole varaa tai osaamista ostaa metsätiloja itse.

– Totta kai syntyy uusia omistusmuotoja, Kulmuni sanoo Ylelle.

– Niitä ei kannata laittaa vastakkain. Mutta toivomme, että metsä säilyy kotimaisessa omistuksessa.

Lue myös:

MTK puhuu ”kasvottomista sijoittajista”, rahastot aivan tavallisista suomalaisista – ketkä ovat metsäsijoitusten takana?

MTK huolestui metsäomistuksen valumisesta "kasvottomille sijoittajille" – vaatii verohelpotuksia yksityisille metsänomistajille