Kajaanin kaupunginteatteri korjataan sittenkin, mutta ratkaisu oli monille pettymys: "Haaveet nykyaikaisesta teatterista ovat yhä utopiaa"

Kajaanin teatteritalo on oikeastaan väliaikaistila, jonka kaupunki osoitti teatterilaisille 40 vuotta sitten.

Kajaanin kaupunginteatteri
Kajaanin kaupunginteatteri
Kajaanin teatteritoiminnan sydän on Kauppakatu 14:ssä sijaitseva, vuonna 1905 valmistunut puinen talo, joka alunperin toimi yleisenä seurain- ja kokoustalona. Arkistokuva.YLE / Hanne Kinnunen

Kajaanin kaupunginteatterin pitkään jatkunut tilojen vatvominen koki tiistai-iltana uuden käänteen. Kaupunginhallitus esittää ensi viikon maanantaina kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle, että teatteritalosta ja Sissilinnasta peruskorjataan toimitilat päänäyttämölle ja alueteatterille.

Alkuperäisen esityksen mukaan alueteatteri olisi siirtynyt Sissilinnasta ja sen väistötiloista Kajaanin Kaukametsän kulttuuri- ja kongressikeskuksen musiikkisaliin. Päänäyttämö olisi tullut joko teatteritaloon tai Kaukametsän alueelle.

Kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnusen mukaan moni teatterilainen koki raskaaksi, että heidät laitettiin kilpasille muun muassa musiikkiväen kanssa. Kinnunen pitää hyvänä, että osaa teatterin toiminnoista ei lähdetä viemään toiselle puolelle Kajaaninjokea.

Samalla hän uskoo, että kaupunginhallituksen esitys menee läpi.

– Tässä on nyt palattu muutaman vuoden takaiseen suunnitelmaan, eli Sissilinnan ja teatteritalon peruskorjaukseen.

Ristiriitainen vastaanotto teatterilaisilta

Helka-Maria Kinnusen viittaama suunnitelma nousi esiin muun muassa tämän vuoden tammikuussa. Tuolloin Kajaanin teatteritalon tulevaisuutta valmisteleva työryhmän ehdotti, että teatteritalo peruskorjataan. Se ei ole teatterilaisten mieleen.

– Osa kokee pettymystä, ettei saada nykyaikaisia tiloja, kun jatketaan vanhassa teatteritalossa peruskorjauksen jälkeen, Kinnunen paljastaa.

Kajaanin kaupungin teatteritalokin on oikeastaan väliaikaistila, jonka kaupunki osoitti teatterilaisille 40 vuotta sitten. Tuolloin Kajaanin teatteri sai alueteatteri -tittelin. Kaupunginteatterin näyttelijäyhdistyksen puheenjohtaja Mika Silvennoinen kuvaileekin teatterin tilannetta monta kymmentä vuotta kestäneeksi "humppasuksi".

– Jos tahtotila asian suhteen jatkuu vaillinaisena, olemme tässä tilanteessa vielä 40 vuoden päästäkin.

Kajaanin kaupunginteatteri ulkoapäin helmikuussa.
Tältä teatterin tiloissa näytti kuluvan vuoden helmikuussa.

Silvennoisen mukaan teatterilaisten tunnelmat ovat ristiriitaiset ja surulliset, sillä he toivoivat päivitettyjä tiloja ja muun muassa aikaisempaa syvempää ja leveämpää näyttämöä.

– Seiniin ja kattoon ei voi koskea, niin kuin tahdottaisiin. Haaveet nykyaikaisesta teatterista ovat edelleen utopiaa.

Hän on kuitenkin helpottunut siitä, että muut kaupungin kulttuurintekijät eivät joudu kärsimään teatteritilojen vekslaamisen vuoksi.

"Remontissa eivät välttämättä täyty taiteelliset seikat"

Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Miikka Kortelaisen mukaan tulevan remontin hintalappu on 10 miljoonaa euroa. Hänen mukaansa summalla saadaan ajanmukaiset ja terveet tilat työntekijöille ja yleisölle. Teatterirakennukseen on varattu 3,6 miljoonaa euroa ja Sissilinnaan 3,2 miljoonaa.

– On totta, että remontissa eivät välttämättä täyty taiteelliset seikat, mutta tilat saadaan terveellisiksi, Kortelainen tunnustaa.

Kaupunginteatterin näyttelijäyhdistyksen puheenjohtaja Mika Silvennoinen pelkää, että ehdotettu 10 miljoonaa ei riitä remonttiin.

– En ole mikään remonttiäijä, mutta nämä tilat ovat niin spesiaalit ja ahtaat, että tokkopa summa riittää.

Kajaanin teatteritalo on yli 110 vuotta vanha suojeltu rakennus. Suojelulla on vaikutusta tulossa olevaan remonttiin.

Kajaanin kulttuuritoiminnan turvaamista kiitellään

Tuoreen esityksen mukaan Sissilinnan peruskorjauksen suunnittelu käynnistettäisiin välittömästi ja ensi vuoden talousarvioon varataan alustavan kustannusarvion mukainen määräraha.

Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva perustelee viimeistä käännettä kaupungin nopeasti muuttuneella taloustilanteella.

– Taloudelliset realiteetit piti tunnustaa ja herkällä korvalla kuunneltiin eri käyttäjäryhmiä ja kansalaispalautetta, jota tuli hallituksen jäsenille.

Suomen teatterit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi on tietoinen Kajaanin teatterirakennusten tilasta. Saarikivi kokee erinomaisen hyvänä asiana sen, että kaupunki esittää selkeää ratkaisua tärkeiden kulttuuritoimintojensa jatkuvuuden turvaamiseksi.

– Tämän päivän uutisoinnista olen saanut sen käsityksen, että Kajaanin kaupunginhallituksen nyt esittämää ratkaisua pidetään toteuttamiskelpoisena.

Saarikivi pitää järkevänä sitä, että teatteri arvioi itse, millaisissa tiloissa sen on mahdollista toteuttaa sekä perusnäyttämötoimintaansa että tärkeää Kainuun alueen alueteatteritehtäväänsä.

Vanhentuvien taidelaitosten kanssa painivat myös monet muut maamme kaupungeista.

– Talokantaa on sekä uudistettu että peruskorjattu ympäri Suomea.

Saarikiven mukaan kunnilla on selkeä käsitys siitä, kuinka tärkeä merkitys kulttuuritoiminnalla on keskeisenä kuntien elinvoimaisuuden tekijänä. Esittävä taide tarvitsee toimintaan soveltuvat tilat.

Lue myös:

Näyttelijöiden jäätävät olosuhteet Kajaanissa: lattian rajassa on pakkasta ja peruskallio pilkistää esiin