Bussikuski kuvasi matkustajia ja sai potkut – Käräjäoikeus: käytös oli syrjivää ja halventavaa

Käräjäoikeuden mukaan työnantajalla oli painava syy irtisanoa kuljettaja.

syrjintä
Linja-autoja Helsingissä
Nobinan kuljettaja irtisanottiin matkustajien kuvaamisen vuoksi.Henrietta Hassinen / Yle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi keskiviikkona tuomion, jonka mukaan joukkoliikenneyhtiö Nobinalla oli asiallinen ja painava syy irtisanoa kuljettajansa pääkaupunkiseudulla vuonna 2017 ilman varoitusta.

Linja-auton kuljettaja kuvasi kesällä 2017 puhelimellaan bussiin pyrkineitä henkilöitä kahdessa eri tilanteessa ja latasi videot nettiin yleisesti katseltaviksi.

Käräjäoikeuden mukaan kuljettajan käytös näissä tilanteissa oli epäasiallista, syrjivää ja halventavaa. Hän oli muun muassa esittänyt asenteellisia vihjauksia bussiin pyrkineiden kansalaisuudesta ja kielitaidosta.

Kuljettajan itsensä mukaan henkilöt olivat yrittäneet päästä kyytiin vilpillisesti. Oikeus kuitenkin totesi, että ainakin toisessa tilanteessa kuljettaja oli aloittanut kuvaamisen jo ennen kuin henkilöt olivat edes nousseet linja-autoon.

Kuljettaja irtisanottiin, kun toiminta paljastui työnantajalle. Kuljettaja vaati oikeudessa korvauksia työsopimuksen päättämisestä.

Oikeuden mukaan kuljettajan käytös kuitenkin oli omiaan aiheuttamaan Nobinalle mainehaittaa ja määräsi hänet korvaamaan entisen työnantajansa oikeudenkäyntikulut.

Jätti yhdeksänvuotiaan lapsen kyydistä

Oikeudessa kävi myös ilmi, että kuljettaja jätti marraskuussa 2016 pois bussin kyydistä yhdeksänvuotiaan lapsen, joka oli vahingossa ostanut vääränlaisen lipun. Lapsella ei ollut matkapuhelinta mukana. Varmistaakseen, ettei lapsi jää yksin, mies oli soittanut hätäkeskukseen.

Oikeuden mukaan kuljettaja toimi vastoin ohjeistusta, jonka mukaan yksin matkustavia lapsia ei saisi poistaa kyydistä missään tilanteessa.

Miehen kärjäoikeudesta saama tuomio ei ole lainvoimainen vaan siitä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.