Suunnitelmat vanhusten hoivayksiköiden sulkemisista herätti vastustusta Haminassa – Kymsote säilyttää osan paikoista

Kellokallion palvelukeskusta ei suljetakaan kokonaan.

vanhustenhoito
Vanhuksen jalat ja rollaattori sairaalassa.
Petri Aaltonen / Yle

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Kymsote on muuttanut suunnitelmaansa vanhusten hoivakotien sulkemisesta Haminassa.

Kellokallion palvelukeskusta ei suljetakaan kokonaan. Kahdeksan vuotta sitten remontoidussa osassa kiinteistöä olisi myös jatkossa tehostettua palveluasumista. Paikkoja säilyy 29.

– Vuonna 2011 peruskorjatun osa tasearvo Haminan kaupungille on parin miljoonan luokkaa. Lisäksi remonttiin saatiin Arava-tukea. Jos yksikkö nyt lakkautettaisiin tai sen käyttötarkoitusta muutettaisiin, pitäisi tukia maksaa takaisin yli puoli miljoonaa euroa, Kymsoten palvelujohtaja Jorma Haapanen perustelee.

Taloudelliset seikat ovat selvinneet sen jälkeen, kun Kymsote esitteli suunnitelmansa kaksi viikkoa sitten.

Lue lisää: Vanhusten hoitoon tulossa iso remontti: Kymsote vahvistaa kotihoitoa ja aikoo sulkea 6 hoivakotia

Muut suunnitelmat ennallaan

Sen sijaan 16-paikkainen Mäntyläkoti samassa Kellokallion palvelukeskuksessa Haminassa on edelleen suljettavien yksiköiden listalla. Asukkaat siirtyvät muihin Haminassa oleviin yksiköihin.

Myös Saviniemen hoivaosasto Ulappa aiotaan edelleen lakkauttaa. Sen asiakkat siirtyvät kuntoutuskeskus Hoikuun. Lisäksi lakkautetaan Hildankoti.

Kymsote suunnittelee vähentävänsä palveluasumisen paikkoja ja parantavansa kotiin vietäviä palveluita, kuten kotisairaalan toimintaa. Paikkoja vähennetään niin Kymsoten omasta tuotannosta kuin ostopalveluista.

Lopulliset päätökset ensi vuoden loppuun mennessä suljettavista yksiköistä tehdään marraskuun lopussa. Lakkautettavien listalla ovat myös Apila, Vaskirinne ja Sippolakoti Kouvolasta. Myös Haminan sairaalan vuodeosasto 1 menisi kiinni.

Haminalaiset penäsivät vastauksia

Haminan kaupunginvaltuusto on ollut huolissaan sote-palveluista. Kymsoten edustajat olivat tiistaina Haminan valtuuston iltakoulussa kertomassa tilanteesta ja vastaamassa kysymyksiin.

Haminassa vuoropuhelua palveluiden kehittämisestä halutaan lisää.

– Totta kai palautetta ja oikeutettua huolta suunnitelmistamme ikäihmisten palveluiden uudistamiseksi on kuulunut paljon. Eniten Haminasta, palvelujohtaja Jorma Haapanen sanoo.

Kymsoten terveyden ja ikääntyneiden palveluiden johtaja vakuuttaa, että yhteensä 300 paikan vähennykset kohdistuvat koko maakunnassa tasapuolisesti.

– Esimerkiksi Kotkasta vähennetään hoivapaikkoja myös, mutta ensisijaisesti ostopalveluista. Kotkassa oman tuotannon yksiköt on kaikki rakennettu 2010-luvulla. Ne ovat uusia ja hyväkuntoisia. Kouvolassa lakkautettavaksi esitetyt yksiköt ovat huonompikuntoisia, osa käytännössä vielä laitosasumista.

Kymsoten mukaan Kymenlaaksossa tehostettua palveluasumista on korostetun paljon, koska kotona asumista tukevia kevyempiä palveluita ja varhaista tukea ei ole ollut tarpeeksi.