Hyppää sisältöön

Rapukausi päättyy, saalis vaihteleva

Ravuilla herkutellaan eniten elokuussa, mutta ravustus jatkuu pitkälle syksyyn. Etelässä saalis oli parempi kuin idässä.

Jokirapu on jo hävinnyt monista isoista järvistä. Tilalle on levinnyt täplärapua (kuva), jota ammattikalastajat saavat saaliikseen esimerkiksi eteläisellä Saimaalla. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Rapukauden saalismääristä on saatavilla vasta ennakkotietoa. Itä-Suomessa viileys kuitenkin heikensi saaliita toisin kuin eteläisemmässä osassa maata.

Viileässä vedessä ravut kasvavat hitaammin ja liikkuvat vähemmän. Rapubiologi Japo Jussila Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että kausi lähti siksi liikkeelle hitaasti, mutta saalis parani loppua kohti.

– Kohtalainen kausi, mutta huonompi kuin 2018, ainakin täpläravun osalta Saimaan ammattikalastajilla, arvioi tutkija Esa Erkamo Luonnonvarakeskuksesta.

Erkamon mukaan vesistöjen välillä on kuitenkin ollut vaihtelua.

– Etelä-Suomessa Päijät-Hämettä ja Pirkanmaata myöten rapuvuosi oli hyvä, vedet olivat lämpimiä ja edellisen vuoden kannasta jäi paljon rapuja pyytämättä, kertoo puolestaan johtava kalatalousasiantuntija Jorma Kirjavainen ELY-keskuksesta.

Parhaat rapusaaliit saadaan yleensä elokuussa, varsinkin jokiravun osalta.

Itä-Suomessa jokirapua löytyy vielä pienemmissä vesistöissä, mutta monista isoista järvistä se on hävinnyt. Esimerkiksi Saimaassa valtaa alaa ruttoa kantava täplärapu.

Nyt järvet ja joet ovat kylmenneet, ravut paritelleet ja vähentäneet liikkumista. Ravustuskausi päättyy lokakuun viimeinen päivä.

.
.