1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyrki Katainen

Komissio näyttää vihreää valoa Kataisen siirtymiselle Sitran johtoon, mutta asettaa ehtoja

Katainen ei saa lobata uusia komissaareja kahteen vuoteen.

Jyrki Katainen
Jyrki Katainen
Jyrki Kataisen kausi Sitran yliasiamiehenä alkaa tällä tietoa vuoden alusta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

EU-komission mukaan varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen (kok.) siirtyminen Sitran yliasiamieheksi on linjassa entisten komissaarien eettisten ohjeiden kanssa. Komissio julkaisi tänään päätöksensä kuultuaan riippumatonta eettistä komiteaa.

Kataisen kausi Suomen itsenäisyyden juhlarahastossa on alkamassa tällä tietoa vuoden alusta.

Komissio asettaa kuitenkin ehtoja. Katainen ei saa lobata komission jäseniä tai heidän henkilökuntaansa Sitran puolesta kahteen vuoteen sellaisista asioista, jotka ovat kuuluneet hänen salkkuunsa. Tontille ovat kuuluneet työpaikat, kasvu, kilpailukyky ja investoinnit.

Kahden vuoden lobbauskielto koskee myös Euroopan investointipankkia, Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkia sekä Euroopan investointirahastoa investointipäätöksistä. Vastakin hän saa osallistua julkisiin keskusteluihin näiden tahojen kanssa ja keskustella julkisesti saatavilla olevasta informaatiosta.

Rajoituksena on lisäksi se, että Katainen ei saa käyttää komissiosta saamaansa sisäistä tietoa, kun Sitra tekee päätöksiä investoinneista tai omaisuuden myymisestä.

Ursula von der Leyenin komission oli tarkoitus aloittaa marraskuun alussa, mutta aloitus viipyy. Katainen on kertonut jatkavansa komissiossa niin kauan kuin on tarpeen.

Pelotteena eläke-etuuksien menettäminen

Tehtävänsä jättävän komissaarin on kahden vuoden ajan konsultoitava komissiota, jos hän aikoo työskennellä sellaisilla aloilla, jotka liittyvät hänen salkkuunsa. Tarkkailuaikaa pidennettiin viime vuonna 18 kuukaudesta kahteen vuoteen. Komission eettisten ohjeiden rikkominen voi johtaa esimerkiksi eläke-etuuksien menettämiseen.

Komissio rajoitti Kataisen työtehtäviä jo kesällä, kun hän vasta haki uuteen tehtäväänsä.

Sitra on asiantuntijaorganisaatio, joka käynnistää ja toteuttaa hankkeita yhdessä yritysten, järjestöjen ja julkisen sektorin kanssa. Sen tavoitteena on selvittää reittejä parempaan tulevaisuuteen.

Sitran peruspääoman markkina-arvo oli viime vuoden lopussa noin 776 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi