1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvittajat

Linda Saukko-Rauta pitkästyi kokouksissa ja alkoi piirtämään – nyt hän tuo eloa seminaareihin livekuvittamisella

Kieltenopettaja alkoi saada työtarjouksia, kun hänen kokouksista tekemänsä tiivistykset levisivät kuvina.

kuvittajat
Nainen kuvittaa livenä seminaaria.
Linda Saukko-Rauta pitää erityisesti livekuvituksien tekemisestä.Jarkko Riikonen / Yle

Kuvittaminen ja piirtäminen alkoivat, kun ruotsin ja englannin kieltenopettajana työskennellyt jyväskyläläinen Linda Saukko-Rauta vaihtoi työhön, johon kuuluivat monet kokoukset. Mutta niissä hän pitkästyi.

– Vaihdoin verkkopedagogiikan suunnittelijaksi ja ostin iPadin. Rupesin piirtelemään muistiinpanoja kokouksissa, joita oli paljon. Kuvissani tiivistin kuulemiani asioita, kertoo Saukko-Rauta.

Sen jälkeen kun piirretyt muistiinpanot saivat huomiota, on 42-vuotias Saukko-Rauta tehnyt yhteisöille ja yrityksille kuvituksia muun muassa seminaarien sisällöistä.

Itse hän pitää erityisesti livekuvituksien tekemisestä.

– Suurimmat kiksit saan livekuvittamisesta: siinä tulee välitön palaute ja varsinkin, jos yleisö näkee reaaliaikaisesti kuvitukseni. iPadini on kytketty videotykkiin ja piirtyvä kuva näkyy sivuscreenillä yleisölle. Tuon seminaaripäivään reaktiivisuutta, sanoo Saukko-Rauta.

Tavoitteellista piirtämistä voidaan käyttää työelämässä muun muassa viestinnän ja johtamisen tukena.

Visuaalisuudella on iso merkitys oppimisessa

Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksella on tutkittu muun muassa monilukutaitoa.

– Kuva avaa ymmärrystä paremmin kuin luettu teksti. Esimerkiksi oppilailla, joilla on vaikeuksia lukemisessa, heille kuva saattaa kertoa jopa enemmän kuin teksti. Siksi visuaalisuus on hyvin merkittävä oppimisessa, kertoo yliopistotutkija, filosofian tohtori Kaisa Leino.

Leinon mukaan lukemisesta tiedetään, että kuvat vetävät helposti lukijan huomion: kuvien kautta palataan usein tekstiin.

– Lisäksi yhteiskunnan palvelut, kuten verotus ja pankkiasiointi, ovat tänä päivänä verkossa. Verkko perustuu monilukutaidolle eli siihen, että on kuvia, tekstejä ja linkkejä. Monilukutaito on vaatimus yhteiskunnassa osallistumiseen ja pärjäämiseen, sanoo Leino.

Aikoinaan televisiossa esiintynyt Kylli-tätinä tunnettu Kylli Koski kertoi tarinoita ja maalasi samalla. Onko Saukko-Rauta siis digiajan Kylli-täti?

– Ero on tietenkin siinä, että toiset kertovat tarinan ja minä piirrän tarinat kuviksi. Nimi on sinänsä kuvaava, että se kertoo ihmisille, mitä minä teen. Välillä on hankala selittää ihmisille, että "istun seminaareissa, kuuntelen, piirtelen ja tiivistän".

Lue seuraavaksi