MV-lehden Ilja Janitskin useista kirjoituksistaan: En muista, en kommentoi

MV-lehden perustaja kiistää syytteet ja väittää, ettei tarkoituksena ollut Jessikka Aron maalitus.

MV:n entistä nokkamiestä Ilja Janitskinia kuultiin hovioikeudessa ensimmäistä kertaa. Kuva: Jussi Koivunoro / YLE

Hovioikeudessa ensimmäistä kertaa kuultu Ilja Janitskin kertoi muistavansa kehnosti asioita ajalta, jolloin MV-julkaisu oli vielä Janitskinin omistuksessa.

Kun syyttäjä kysyi Janitskinin selitystä vuosien takaiselle kirjoitukselle, jossa tämä sanoo kostavansa Ylen toimittajalle Jessikka Arolle aina kuolemaan asti, kieltäytyi Janitskin kommentoimasta. Kirjoituksessa todetaan syyttäjän mukaan: "Miksi minä kostan sen hänelle? Kostan hänelle siksi, että Jessikka teki minusta jonkun Venäjä-trollin."

– Mistä tässä kirjoituksessa kuvaillussa kostossa oli kyse? Miksi Jessikka Aron jahdin piti kestää hänen koko loppuelämänsä?

– En kommentoi, totesi Janitskin ykskantaan.

Kiistää päätoimittajan vastuun

Helsingin käräjäoikeuden aiemman tuomion mukaan MV-lehti ja Über Uutiset oli valjastettu asiattoman ja useiden henkilöiden kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi. Janitskin oli käräjäoikeuden mukaan vastuussa julkaisujen toiminnassa tehdyistä rikoksista.

Hovioikeudessa Janitskin koetti heittää päätoimittajan vastuuta niskastaan.

– En ollut päätoimittaja. Se oli suomalaisten medioitten keksimä pilkkaava nimitys. En ollut vastaava. Eikä sitä ollut kukaan muu.

MV:n taannoinen nokkamies myönsi kuitenkin perustaneensa MV- ja Über-julkaisut.

Julkaisun toimittajia hän sanoo olleen nimimerkkien taustalla useampia. Janitskin väitti, että lähes kuka tahansa pääsi kirjoittamaan MV-lehden palstoille.

– Kirjoittajia tunki lehteen ovista ja ikkunoista. Kukaan kirjoittajista ei ollut työsuhteessa.

Poliittisesti eri linjoilla olo johti "lähempään tarkasteluun"

Yksi MV-kunnianloukkausjutun asianomistajista eli taannoinen sosialidemokraattisen opiskelijajärjestön puheenjohtaja Hanna Huumonen oli aikoinaan masinoimassa kampanjaa, joka lopulta tyrehdytti MV:n mainosrahat.

Rahahanojen sulkemisen vuoksi Huumonen oli Janitskinin mukaan syytä "ottaa lähempään tarkasteluun".

– Oli syytä tarkastella, mitkä hänen motiivinsa olivat. Hän edusti täysin vastakkaisia mielipiteitä. Olimme poliittisesti eri kannoilla, kertoi Janitskin oikeudessa.

Myös toisen MV-julkaisun lokakampanjan kohteeksi joutuneen eli Jessikka Aron toimintaa Janitskin kertoi "tarkastellun hiukan lähemmin".

– Ei ollut tarkoitus maalittaa Aroa. Ei ollut mitään suunniteltua.

Janitskin ei muistanut oikeudessa, oliko hän saanut Jessikka Aron vanhan, MV-lehdessä häpäisytarkoituksessa julkaistun tuomion jutun toiselta syytetyltä, Johan Bäckmanilta.

Lisäksi Janitskin kiisti oikeudessa esimerkiksi tekijänoikeusrikokset. MV-julkaisussa on käytetty luvatta muiden medioiden tekstejä ja kuvia.

– Luulin, että lähdemerkintä riittää lainauskäytäntöön.

Janitskin ei halunnut kommentoida asioita oikeussalin ulkopuolella.

Helsingin käräjäoikeus on antanut aiemmin asiassa tuomion lokakuussa 2018. Ilja Janitskin tuomittiin tuolloin vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen 16 eri rikoksesta.

Hovioikeuskäsittelyssä on jäljellä loppulausunnot.

Lue lisää: