1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maakaasu

Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamista viivästyttänyt Tanska taipui ja antoi luvan

Tanska oli ainoa Itämeren alueen kauttakulkumaa, joka ei vielä ollut myöntänyt lupaa putkilinjalle talousvyöhykkeensä läpi.

Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustyöt etenivät kesäkuun alussa lähellä Venäjän Kingiseppiä eli Jaamaa. Kuva: Alexander Demianchuk / Itar-Tass / All Over Press

Itämereen rakennettavan venäläisen Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamista viivyttänyt Tanska on antanut rakentamisluvan putkelle. Tanskan energiavirasto tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että putki on nyt lupa vetää Bornholmin saaren kaakkoispuolelta.

Tanska oli ainoa Itämeren alueen kauttakulkumaa, joka ei vielä ollut myöntänyt lupaa putken rakentamiselle talousvyöhykkeensä läpi.

Nord Stream 2 -putken rakentajat hakivat lupaa erilaisille linjauksille kolme kertaa ennen kuin Tanskan vaatimukset täyttyivät. Vielä keväällä Tanskan arvioitiin voivan viivästyttää kaasuputken rakennustöitä jopa vuosilla.

Venäläisen maakaasu- ja öljykonserni Gazpromin Nord Stream 2 -kaasuputki tuo valmistuessaan venäläistä kaasua Eurooppaan lähinnä Luoteis-Siperiasta Jamalin niemimaalta.

Itämeren pohjaa pitkin Venäjältä Saksaan kulkeva Nord Stream 2 on herättänyt kiivasta keskustelua.

Kaasuputkiyhtiön tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Tanskan energiaviraston nyt hyväksymä reittiosuus on 147 kilometriä pitkä. Yhtiön mukaan työt putkilinjalla alkavat lähiviikkoina.

Nord Stream 2 –putkilinjasta on yhtiön mukaan nyt asennettuna yli 2 100 kilometriä pitkä osuus. Putkenlasku on tehty kokonaan valmiiksi Venäjän, Suomen ja Ruotsin vesillä sekä suurimmaksi osaksi valmiiksi Saksan vesillä. Myös putken rantautumispaikat Venäjällä ja Saksassa ovat yhtiön mukaan lähes valmiita.

Lisää aiheesta:

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi puolalaisen ympäristöjärjestön valituksen: Nord Stream -maakaasuputkihankkeelle ei esteitä Suomessa

Nord Stream 2 saattaa viivästyä Tanskan takia, mutta Eurooppa tarvitsee Venäjän kaasua politiikasta huolimatta – mistä kaasusodassa on kyse?

Yhdysvallat pitää yhä esillä vanhaa uhkaustaan asettaa pakotteita Nord Stream 2 -putkelle

Uutista korjattu 30.10. klo 15.52. Termi "aluevesi" on korvattu termillä "talousvyöhyke".