Hyppää sisältöön

Kaikki keinot käytössä Kouvolan talouden pelastamiseksi – kaupunginjohtaja: "Veronkorotus välttämätön"

Kouvolan kaupunginjohtajan budjettiesitys ensi vuodelle on yli 6 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Se edellyttää kuitenkin isoja säästöjä ja veroprosentin nostoa.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka on edelleen sitä mieltä, että kuntaveroa on korotettava.

Toikka esittää, että ensi vuonna kuntaveroprosenttia nostetaan puolella prosenttiyksiköllä. Kouvolan veroprosentti olisi korotuksen jälkeen 21,25. Se toisi kaupungille noin 5 miljoonaa euroa nykyistyä enemmän verotuloja.

– Viimeiseen asti pohdin, onko se välttämätöntä, mutta kyllä se nyt on välttämätöntä. Nykyisellä veroprosentilla on liian iso riski, että talouden tasapainottaminen ei onnistu neljän vuoden suunnittelukauden aikana, Toikka sanoo.

Kouvolan pitäisi tasapainottaa talouttaan 20 miljoonalla eurolla. Kuluvan vuoden tulos on jäämässä noin 30 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Kaupunginhallitus on aiemmin tänä syksynä jo kertaalleen hylännyt Toikan esityksen verojen korottamisesta.

Budjettiesitys plussalla

Kaupunginjohtaja on esitellyt ensi vuoden talousarvioehdotuksensa keskiviikkona. Se on 6,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

– Tässä taloustilanteessa ensi vuoden on oltava plussan puolella jo heti aluksi, Toikka sanoo.

Ylijäämäinen budjetti edellyttää, että palveluverkoista säästetään 1,8 miljoonaa, henkilöstömenoista yksitoista miljoonaa ja kaupungin maksamista avustuksista reilut miljoona euroa. Myös kehittämisyhtiö Kinnon nykyistä sopimusta pienennettäisiin 500 000 eurolla. Osinkotuottoja esitykseen sisältyy 3 miljoonaa euroa aiempaa enemmän.

– Käytämme talouden tasapainottamiseksi koko keinovalikoimaa. Tarkastelemme henkilöstä, palveluverkkoja ja omaisuutta. Lisäksi tiivistämme Kymsoten omistajaohjausta. Kouvolan näkökulmasta on erittäin tärkeää, että sote-kuntayhtymä saa taloutensa kuntoon, Toikka sanoo.

Kaupunginhallitus käsittelee talousarvioesitystä ja veronkorotusta ensi maanantaina. Samassa kokouksessa päätetään kasvatuksen ja opetuksen, liikunnan ja kulttuurin sekä asumisen ja ympäristön palveluverkkojen säästöistä.

Toikka on esittänyt muun muassa Anjalan uuden alakoulun rakentamisen perumista, Valkealan ja Elimäen lukioiden lakkauttamista ja yhtenäiskoulun siirtämistä Elimäeltä Korialle. Lisäksi lakkautettaisiin Kuusankosken uimahalli, ja alaikäisiltäkin ryhdyttäisiin perimään maksua liikuntapaikkojen varaamisesta.

– Paljon puhututtaneet palveluverkkojen osalta kustannusvaikutus ei synny vuodessa tai kahdessa. Siksi ensi vuonna säästö jää hieman alle kahteen miljoonaan. Seuraavan kymmenen vuoden aikana päästään sitten jo lähemmäksi kymmenen miljoonan euron pysyviä säästöjä, jos palveluverkkoesitykset hyväksytään.

Kouvola investoisi ensi vuonna lähes 32 miljoonaa euroa. Pääpaino on opetuksen kehittämisessä. Noin 7 miljoonan euron varaus on tehty käynnissä olevan maantie- ja rautatieterminaalin rakentamiseen.

Väestö vanhenee

Ensi vuoden taloutta on suunniteltu siltä pohjalta, että väestö vähenee ja ikääntyy aiemmin ennakoitua nopeammin.

Kouvola rahoittaa ikääntyvien palveluita ensi vuonna laskennallisesti 212 miljoonaa euroa. 20 vuoden päästä summan arvioidaan olevan jo lähes 300 miljoonaa euroa.

Lasten, nuorten ja työikäisten palveluihin käytetty summa laskee, mutta ei yhtä paljon.

– Väestön väheneminen ja ikääntyminen lisää painetta uudistaa palveluverkkoamme. Muuta toimintaa on sopeutettava, jotta kasvavaan sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeeseen pystytään vastaamaan, talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo.