Turun omistama Arkea kiistää JHL:n väitteet neuvotteluhaluttomuudesta sopimuskiistassa

JHL ei tuonut neuvottelupöytään ehdotuksia, joilla olisi ollut riittäviä taloudellisia vaikutuksia yhtiön toimintaan.

Turku
Turun vaakuna kaupungintalon oven yläpuolella.
Arkea on Turun kaupungin tytäryhtiö. Arkistokuva.Kalle Mäkelä / Yle

Turun kaupungin tytäryhtiö Arkea katsoo Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n antaneen virheellistä tietoa julkisuuteen. Kyse on osapuolten välisistä neuvotteluista, jotka koskivat paikallista sopimista.

Ruoka-, siivous- ja kiinteistönhoitopalveluja tarjoava Arkea ilmoitti syyskuussa vaihtavansa henkilöstönsä halvemman työehtosopimuksen piiriin. Työntekijät vastustavat muutosta. Osapuolet ryhtyivät neuvottelemaan asiasta lokakuun puolivälissä.

Neuvottelut kariutuivat tiistaina. Sen jälkeen JHL julkaisi Arkeaa kritisoivan tiedotteen ja ilmoitti valmiudestaan ryhtyä lakkoon.

– Järjestö ei tuonut neuvottelupöytään ehdotuksia, joilla olisi ollut riittäviä taloudellisia vaikutuksia yhtiön toimintaan. Työnantaja oli valmis tulemaan vastaan muun muassa vuosilomien ja lisien osalta, mutta se ei riittänyt. Henkilöstön kannalta on valitettavaa, että neuvottelut eivät tuottaneet tulosta, toteaa Arkean toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi tiedotteessa.

Arkea arvioi, että uuden työehtosopimuksen vaikutus palkkoihin olisi henkilötasolla nykyisestä palkasta riippuen -10–+5 prosenttia. JHL:n mukaan pudotus olisi 15–30 prosenttia.

JHL katsoo myös Arkean tekevän hyvää taloudellista tulosta. Rompasaari-Salmen mukaan yhtiön taloudellinen tilanne näyttää huonolta. Hänen mukaansa on hyvin mahdollista, että tulos tämän ja tulevien vuosien osalta on tappiollinen.

Lue lisää:

JHL:n ja Turun Arkean väliset neuvottelut poikki – lakkoon valmistautuminen alkaa uudelleen

Turun Arkea ja JHL etsivät nyt yhdessä säästöjä – Turkuun tulossa paikallisesti sovittu työehtosopimus tuhannelle työntekijälle

JHL lopetti työtaistelutoimien valmistelun – JHL ja Arkealle halvempia työehtoja ajava Turun kaupunki palaavat neuvottelupöytään maanantaina

Turun kaupungin Arkea muuttaa 1 000 työntekijän työehtosopimuksen halvempaan, koska "se on ainoa vaihtoehto" – JHL syyttää lain rikkomisesta