1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Apple

Applen tulos laski, mutta odotettua vähemmän

Liikevaihto kasvoi palvelujen ja älykellojen avulla.

Kuva: Francis Joseph Dean / AOP

Teknologiajätti Applen tulos laski syyskuussa päättyneellä vuosineljänneksellä neljä prosenttia vuodentakaisesta ja oli 13,7 miljardia dollaria. Yhtiön liikevaihto puolestaan kasvoi heinä-syyskuussa kahdella prosentilla 64 miljardiin.

Applen tulos ylitti analyytikkojen odotukset. Yhtiön lippulaivatuotteen eli iPhone-älypuhelimien myynti on hidastunut, mutta aukkoa paikkasivat kasvaneet tulovirrat muilla sektoreilla.

– Tämä on päätös Applen loistavalle tilikaudelle 2019, sanoi toimitusjohtaja Tim Cook, joka kertoi yhtiön yltäneen uusiin ennätyksiin monilla sektoreilla.

Apple on lakannut ilmoittamasta iPhonen kappalemääräisiä myyntilukuja, mutta kertoi älypuhelinten liikevaihdon tipahtaneen yhdeksällä prosentilla 33,4 miljardiin.

Yhtiö on kuitenkin pyrkinyt monipuolistamaan toimintaansa, ja esimerkiksi musiikki- ja maksupalvelut sekä älykellot takoivat Applelle enemmän rahaa kuin aiemmin.

Älykellojen ja muiden asusteiden myynti kasvoi yli 50 prosentilla 6,5 miljardiin. Palvelusektorin liikevaihto oli 12,5 miljardia dollaria.

Applen osake nousi jälkimarkkinoilla noin kahdella prosentilla tulosjulkistuksen jälkeen.

Suoratoistopalvelusta toivotaan lisätuloja

Apple kertoi tuloksestaan vain kaksi päivää ennen, kuin se julkistaa suoratoistopalvelunsa Apple TV+:n. Uuden palvelun avulla se pyrkii haastamaan alan jättiläistä Netflixiä sekä samoille apajille lähiaikoina tulossa olevia Disney+:aa ja HBO Maxia.

Applen uskotaan panostavan suoratoistopalvelunsa sisältöön kuusi miljardia dollaria vuodessa.

Applella oli neljänneksen lopussa noin 260 miljardin dollarin käteisvarannot. Yhtiö pystyisi siis rahoittamaan noin tuhat kertaa Suomen vanhustenhoidon hoitajamitoituksen nostamisen 0,7:een, tai maksamaan Suomen valtion kulut vajaan viiden vuoden ajan.