1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boeing

AFP: Yli 50 Boeingin matkustajakonetta asetettu lentokieltoon halkeamien takia

Vikoja on löytynyt Boeing 737NG-mallista.

Boeing
Ryanairin Boeing 737NG.
Ryanairin Boeing 737NG Birminghamin lentokentällä.Uwe Deffner / Alamy

Kriisiytynyt lentokonevalmistaja Boeing myönsi torstaina, että kymmenistä sen suosituista 737NG-mallin matkustajakoneista on löytynyt tarkastuksissa halkeamia, kertoo uutistoimisto AFP.

Yhtiön tiedottaja kertoi AFP:lle, että maailmanlaajuisesti noin viisikymmentä 737NG-matkustajakonetta on asetettu lentokieltoon kunnes niistä löytyneet viat on korjattu.

Boeing on aiemmin kertonut, että 737NG-mallissa oli havaittu ongelma osassa, joka liittää siiven lentokoneen runkoon. Yhdysvaltain viranomaiset määräsivät kaikki runsaasti käytetyt 737NG-koneet välittömästi tarkastettavaksi.

Boeingin tiedottajan mukaan noin tuhat yhtiön konetta on tarkastettu tähän mennessä. Alle viidestä prosentista oli löytynyt korjausta vaativia vikoja.

Australialainen lentoyhtiö Qantas kertoi keskiviikkona, että se oli löytänyt halkeamia yhdestä 737NG-koneestaan. Kyseinen kone on poistettu käytöstä ja viety korjattavaksi.

Aiemmin tässä kuussa brasilialainen lentoyhtiö Gol ilmoitti vetäneensä käytöstä yksitoista Boeing 737NG-konetta. Yhdysvaltalainen Southwest Airlines on poistanut käytöstä kaksi mallin konetta.

1990-luvulta asti valmistettu 737NG on versio vanhemmasta 737-mallista. Boeing oli korvaamassa 737NG-malleja 737 Max -koneilla, mutta kyseinen malli määrättiin lentokieltoon maaliskuussa sen jälkeen, kun kaksi 737 Maxia oli joutunut onnettomuuteen.

Katso Panorama-ohjelma Boeingin vaikeuksista Yle Areenasta tämän linkin kautta.

Norwegianilta ei vaadita toimia

Suomessa paljon liikennöivä lentoyhtiö Norwegian käyttää 737NG-koneita. Sen koneet ovat kuitenkin niin uusia, ettei niitä tarvitse tarkistaa.

– Yhdysvaltain viranomaisten lentokelpoisuusmääräys ei edellytä Norwegianilta välittömiä toimia. Koneet pitää tarkistaa, jos tietty määrä nousuja ja laskuja on ylitetty. Tällaisia koneita yhtiöllä ei ole käytössä, kertoo lehdistöedustaja Tarja Valde-Brown.

Lue lisää:

Trump: Yhdysvallat asettaa Boeing 737 MAX -koneille lentokieltoja

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi